Напишете дума/думи за търсене

Цветанка Фратева, съсобственик и yпpaвитeл нa Grееnроіnt Lоgіѕtісѕ: Големите пробиви в бизнеса са дело на идеалистите

Рокля Marina Rinaldi; Обувки Högl

  • Доброто, преплетено със следването на идеалите, е велика сила
  • Каквото посеем сега, такова ще жънат нашите деца

 Има висше образование по икономика и управление на търговията в УНСС. В последните 15 г. управлява логистиката и планирането и свързаните с тях в ERP система процеси в представителство за България на немски лидер в отводняването. Това идва на базата на няколкогодишна работа като Logistics, Planning and Purchasing manager в представителството за България на друг немски лидер в областта на техниката за врати и контрол на достъп. 

В предишните времена на динамично и бурно развитие на компютърните технологии е отговаряла за логистичната дейност на една от водещите компютърни фирми у нас.

 Интервюто на Цветанка Фратева е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените – Българската мечта“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“ и „Жените - Умен свят", екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

- Как виждате промяната в приоритетите на жената след 10, 20 години? Къде ще търсим най-първо сбъднатите си мечти? 

- Вярвам в природата и инстинктите на човек, особено в майчинските, на жените като цяло. Дори и след векове еволюция приоритетът на една жена в крайна сметка е семейството и като социални същества, чрез него, и заедно с него ние сбъдваме мечтите си. В запъхтяното ежедневие не си даваме сметка, че това е, което е непреходно и винаги ще бъде.

- Как си представяте света на нашите деца? 

- Не позволявам на съзнанието си дори да допусне сивота. Представям си го по-спокоен, по-уреден и сигурен, изпълнен с уважение, разум и грижа. Утопично, но нали за това работим всички ние. Каквото посеем сега, такова ще жънат нашите деца.

- Заплаха или възможност е бързото навлизане на изкуствения интелект? 

- И двете, защото все още не сме осъзнали, че трябва да се уважаваме и ценим знанията и способностите на всеки един от нас. Да сме разумни и никога да не пренебрегваме сигурността си, оставяйки на нещо изкуствено да поеме контрол. Човешката самонадеяност е най-голямата опасност.

- Кои иновации и трендове ви вълнуват силно и бихте желали по-бързо да намерят място във вашия личен свят?

- Всички, свързани с роботизацията на домакинската работа. Приветствам всяка иновация, която би ни помогнала да живеем по-добре, по-здравословно и уредено като общество.

- Имат ли идеалистите място в бизнеса? 

- Да, определено имат и точно те правят големите пробиви, защото виждат света по идеален начин и стремежът им е да го направят такъв.

- Днес всички говорят и се опитват да  надграждат „зелената идея“ – как изглежда тя през очите ви като визионер, бизнесмен, родител?

- „Зелената идея“ трябва да бъде идеал, искрена, без фалш и лицемерие, за да не се окаже, че надлъгваме себе си и децата си. Да сме смирени пред природата и да я слушаме със затаен дъх. Затова ние в Greenpoint призоваваме да сме „Зелени от игла до конец“ и се стремим да е наистина така, за да дишаме по-леко и буквално, и преносно.

- Какви трябва да се лидерите през 2023 г. и какви ще бъдат през 2043 г. в политиката и в бизнеса? 

- Разумни. Тази дума я знам от моя баща. В нея има много смисъл за мен – не само да си умен, но и да разсъждаваш. Отговорни и да не „носят на срам“, а да ги е много срам и страх от волята на народа. И в политиката, и в бизнеса, и през целия си живот за мен е важно едно – да можеш да погледнеш хората в очите. Такива си мечтая да сме всички ние и да не чакаме 2043 г.

- Актрисата, като която искате да остареете?

- Цветана Манева е жената, като която бих искала да остарея. Бих била благословена, ако поне малко приличам по дух, достолепие и по спокойствието, които тя излъчва.

- Как изглежда страната, в която искате да остареете?

- Сияйна от чист въздух, с подредени градове, кипяща от индустрия и живот. Населена от обгрижени, възпитани и осъзнати хора, които живеят спокойно и според най-важните житейски ценности. Които си дават сметка, че за начина, по който съществуват, са виновни само те и само от тях зависи да го променят.

- Какво бихте искали да си кажат хората, след като са изгледали филма за вашия живот?

- Че съм живяла достойно и съм направила всичко по силите си и според ценностите си и че се надявам това да е било най-доброто за хората около мен и за моята душа.

 Може да намерите „Жените – Българската мечта“ на местата за продажба на списания в цялата страна. 

  • Ключови думи:
X