Напишете дума/думи за търсене

Защо не искам децата ми да бъдат щастливи

Повечето родители искаме децата ни винаги да са щастливи.
Даваме всичко от себе си, за да ги защитим от негативност, разочарование, тъга и гняв. Опитваме се да създадем спокойна среда у дома и в училище. Мислим за креативни начини да развеселим децата си, когато са били наранени.
Изглежда, че тези усилия са в основата на доброто родителство.
Не мисля обаче, че е така.

Не искам децата ми да са щастливи през цялото време. Искам децата ми да са истински. И истинските хора изпитват различни емоции всеки ден.

Това, което искам, е децата ми да се чувстват толкова комфортно с мен, че да могат да крещят и да викат, да плачат и да се оплакват, да стенат и да мрънкат и искрено да изразяват каквото и да е, през което преминават в този момент.

Знам, че всяка емоция ще отмине. Изразените емоции не остават за дълго, докато потиснатите емоции могат да останат за цял живот.

Искам децата ми да бъдат свободни да бъдат каквито и да са в момента и да знаят, че са обичани навсякъде и по всяко време.
Искам да се чувстват в безопасност, когато идват при мен с болката си, за да може да се свържем и да споделяме истории и чувства и нашата човечност.

Не забравяйте да обработите собствените си емоции
Когато приемем, че най-доброто нещо за нашите деца е да бъдат щастливи и ние насърчаваме и работим върху щастието преди всичко друго, пращаме неизреченото послание, че ако не са щастливи, това ще се отрази на нашето щастие и благополучие като родител.

След това прехвърляме собствената си вина, страх и чувство за провал върху децата си. Ние ги караме да вярват, че не могат да „бъдат истински“, без да се тревожат за нас и как е важно да не ни разочароват.

Това, което правим, е да настроим децата си да се съсредоточат върху фантастичен живот, в който всичко е лесно и всички са щастливи през цялото време, а ако не са щастливи, това не е на добре.

Това е чистият фундамент на депресията.

Посланието, което трябва да предадем на децата си, е, че всички изпитваме различни емоции всеки ден. Едни от тях са наистина силни и дълготрайни, а други са леки и мимолетни, но всички те са част от нашия човешки опит.

Не се крийте от болка и мъка
Всяка емоция има място и цел. Всяка емоция ще отмине, след като сте я изслушали и сте й оставили малко място за глътка въздух.

Всяка емоция е красива по свой начин.

Когато позволим на себе си и на децата си да изпитаме всички емоции, тогава отваряме възможността да се учим и да растем от нещата, които чувстваме. Също така сме свободни да ги споделяме с други хора, без да се чувстваме зле, че се чувстваме зле.

Ние трябва да изследваме дълбините на това какво означава да си жив. Не е нужно да се страхуваме от собствения си опит.

Не е нужно да се крием от болката си.

Това е красиво и свързано място, където може да бъдете наистина с децата си. Ще откриете, че връзката ви с тях става по-богата и ще може да видите децата си такива, каквито са, а не такива, каквито сте се надявали да бъдат – истински, сурови, красиви, изразителни и невероятни същества, които просто чакат да ги обикнете във всички от тяхната сложност.

Децата, които са постоянно щастливи, са деца, които са потиснали голяма част от своята човечност.

Не искам това за децата си.

Защо да имаш деца, които винаги са щастливи, всъщност е знак за лошо родителство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X