Напишете дума/думи за търсене

Загуба на слуха - 4 признака, че трябва да се консултираме с отоларинголог

Ранната консултация с отоларинголог може да ви помогне да диагностицирате и лекувате широк спектър от проблеми с ушите, носа и гърлото.

Според информация на Световната здравна организация повече от 5% от световното население се нуждае от специализирана медицинска помощ за лечение на слухови затруднения. Освен това до 2050 г. 1 от 10 души ще има инвалидизираща загуба на слуха. Тези състояния могат да бъдат леки, умерени, тежки или дълбоки и да засегнат едното или двете уши.

Признаци, че трябва да посетите отоларинголог
Проблемите със слуха могат да възникнат постепенно или внезапно, пречейки на взаимодействието ви със света около вас.

1. Трудност при слушане на разговори
Проблемът със слуха обикновено е един от най-очевидните признаци, че нещо не е наред и е време да потърсите специализирана помощ. Ако сте забелязали, че не чувате разговори или трябва да увеличите звука на телевизора или радиото, това може да означава проблем със слуха ви.

Загубата на слуха оказва значително влияние върху качеството на живот, засягайки способността за общуване с другите и участие в социални дейности, особено при възрастните хора. Проучване от списание Otolaryngology-Head and Neck Surgery предполага, че затрудненията със слуха сред възрастните хора може да са свързани със самотата и социалната изолация.

2. Усещане за запушени или възпалени уши
Въпреки че в повечето случаи тези симптоми са причинени от временни проблеми, като запушване с ушна кал или промени в атмосферното налягане, те могат също да са признак на основна загуба на слуха, която изисква медицинска помощ.

Лечението зависи от причината за дискомфорта, но обикновено включва професионално почистване на ушната кал в ушния канал. Освен това специалистът може да избере прилагането на антибиотици или други лекарства за лечение на инфекции и прилагането на техники за облекчаване на налягането.

Имайте предвид, че пренебрегването на усещането за болка в ухото може да доведе до дългосрочни усложнения, като необратимо увреждане на слуха или повтарящи се инфекции. Ранното търсене на медицинска помощ може да предотврати големи проблеми, така че се грижете за здравето си.

3. Звънене или бръмчене в ушите
Да живеете с постоянен звън в ушите, не е нормално и трябва незабавно да потърсите професионална помощ.
Шумът в ушите е слухов сигнал, който се проявява като звънене, бръмчене или други звуци в ушите без външен източник. Това явление може да бъде повече от просто раздразнение и в много случаи е свързано с други проблеми със слуха.

Изследване, публикувано в Otolaryngologic Clinics of North America, съобщава, че 10-20% от световното население страда от тинитус и честотата му нараства с възрастта. Това досадно звънене може да доведе до чувство на безсилие, безсъние, когнитивна дисфункция, безпокойство и депресия.

4. Проблеми със слуха в тиха среда
Изпитването на затруднено чуване в ситуации без фонов шум може да бъде ранна проява на загуба на слуха, която не бива да се пренебрегва. Хората с някаква форма на глухота трябва да помолят другите да повторят казаното от тях или да се почувстват изоставени в ситуации, в които не чуват ясно.

Тези проблеми може да са свързани с кондуктивна, невросензорна или сензорна загуба на слуха. При последното малките рецептори във вътрешното ухо могат да бъдат увредени, докато кондуктивната загуба на слуха се дължи на препятствия в средното ухо. Невралната сензорна загуба на слуха е комбинация от двете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X