Напишете дума/думи за търсене

Защо бебетата имат болки в ушите

Когато нас възрастните ни болят ушите, слагаме капки от аптеката, и всичко е наред. Малките обаче са фини същества и при справянето с този проблем трябва да сме по-внимателни. Ушните инфекции са сериозни и трябва да се лекуват навреме.

При запушване на евстахиевата тръба
В повечето случаи ушните проблеми са свързани с инфекция на външното, средното ухо или със запушване на канала, който свързва ухото и гърлото. Средното ухо представлява малка камера зад тъпанчето, която е свързана със задната част на гърлото чрез малък канал, наречена евстахиева тръба. Когато тя е запушена поради секрет от настинка или от подуване при алергия, течността от средното ухо не може да се оттича в задната част на гърлото. Тогава бактериите и вирусите тръгват по евстахиевата тръба и заразяват застоялата течност в средното ухо. Образува се гной, а средното ухо се възпалява и боли. Бебето „съобщава“, че го боли като търка ухо или плаче дълго. Възможно е да повиши температурата си. Обикновено в легнало положение болката е по-силна, затова подпрете главата му в изправено положение. Напълнете термофор с топла вода, увийте го в кърпа и го сложете под ухото на детето. Или поставете топла кърпа върху ухото. До известна степен болката облекчава парацетамолът. В този случай помага и лекарство за кашлица с кодеин. Понякога тъпанчето се пука много рано и от ухото започва да изтича рядка гной, която се открива по възглавницата.Тъй като ушната инфекция оказва натиск върху тъпанчето, когато то се спука, гнойта изтича навън и слага край на възпалението. Обикновено тъпанчето зараства след няколко дни и не причинява проблеми.

При инфекция на външното ухо
Тогава кожата на външния слухов проход се възпалява след плуване в хлорирана вода, ако бебето ходи на плуване, след чесане или бъркане в ушите. Децата, страдащи от екзема, са предразположени към такива инфекции, ако в ушите им попадне вода. Тогава се получава зачервяване на ушния канал, секреция от ухото, сърбеж и болка. Лекарят сигурно ще изпише капки за уши – антибиотични или противовъзпалителни, за да спре инфекцията. Понякога в ухото се събира ушна кал, която предизвиква заглъхване на ухото. Ако детето ви има много ушна кал, избършете видимите части от нея с памучен тампон, но не бъркайте вътре в ухото, а отидете при специалист, за да го почисти.

При хронични проблеми
При хронични възпаления лекарят може да изпише антибиотик, който да се взема ежедневно, дори няколко месеца. Или да се потърсят алергии, които причиняват задържането на течността в ухото и провокират инфекциите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X