Напишете дума/думи за търсене

7 причини детето винаги да иска да бъде само

Всяко дете се ражда със свои собствени уникални черти на личността и като родители ние трябва да ги наблюдаваме как растат, развиват се казват някои от най-странните и забавни неща, които може да си представите. Но различните личности хора изискват различни видове грижи и ако имате интроверт в ръцете си, навигирането по този път може да бъде малко по-сложно.

В свят, в който екстровертите са повече от интровертите, почти три към едно, може да бъде предизвикателство да бъдеш родител на дете, което не процъфтява в социалното взаимодействие и ангажираност.

Често бъркаме срамежливостта с това, че наистина сме интроверти и смятаме, че нашата работа като родители е да „поправим“ тази срамежливост, но двете не са едно и също. Докато срамежливото дете може да се нуждае от помощ, за да излезе от черупката си, интровертното дете няма да процъфтява от извличането му от неговата среда и вместо това ще се бори повече с допълнителния натиск и социализация.

Интровертите се зареждат, когато са сами, за разлика от техните екстровертни връстници, които получават енергия от това, че са около другите. Срамежливите деца и интровертите могат да избягват социални ситуации, но интровертът го прави по избор, докато срамежливото дете взема решението от страх.

Чудите се дали детето ви е интроверт? Първо, не се тревожете. Тази особеност идва с някои страхотни силни страни. Това обаче изисква и някои специфични стратегии за родителство. Ето седем неща, които трябва да търсите, ако се опитвате да определите дали детето ви е интроверт.

1. Избягва зрителен контакт и общуване с другите, особено с нови хора
Тъй като срещата с нови хора може да изтощи интроверта, той може изобщо да избегне ангажирането с общуване с тях. Знайте, че неговото поведение не е продиктувано от грубост, а вместо това вашето интровертно дете просто се опитва да се предпази от сплашването и неудобството, което често изпитва, когато се среща с непознати или общува с хора, които не познава добре.

2. Избухва или обикновено е разстроено след натоварен ден
Един ден, прекаран в изпълняване на задачи, на парти или в училище, може да се стори изключително изтощително за едно интровертно дете и то може да в съответствие на това. Ако знаете, че ще имате продължителен период от време, който включва много социално общуване, не забравяйте да планирате малко тихо време насаме за детето си преди и след това.

3. Говори на себе си или на любимите си играчки повече от другите деца
Интровертите са склонни да бъдат по-тихи от своите екстровертни връстници, предпочитайки да обработват света вътрешно. Не се изненадвайте, ако често намирате детето си да разговаря със себе си или с любимо плюшено животно. Наличието на лично време, за да разкрие своите чувства и преживявания, е необходимо за него.

4. Предпочита да играе само, отколкото с други деца
Наслаждаването на самостоятелната игра е отличителна черта на интровертното дете, което предпочита да използва въображението си и да играе само, отколкото да общува с други деца, особено в големи групи или когато тези деца не са добре познати за него.

5. Придържа се към няколко доверени приятели
Интровертите също се нуждаят от приятели; те просто предпочитат да се придържат към няколко близки довереници, вместо да събират тумба от другари. Помагането им да създадат дълбоки връзки с онези приятели, на които имат доверие и с които им харесва да прекарват времето си, е важно да се знае от всеки родител.

6. Не е склонно да опитва нови неща
Тъй като новите преживявания обикновено включват взаимодействие с нови хора и места, интровертните деца може да нямат желание да кажат „да“ на всяко ново начинание, вместо това предпочитат да се придържат към ситуации, които познават и се чувстват по-комфортно.

7. Има проблеми с изразяването на емоциите си
Интровертите са устроени да обработват емоциите си вътрешно, така че да говорите за тях с някой друг - дори с родител - може да бъде трудно. Не настоявайте за израз на чувства, а вместо това дайте на детето си време да помисли, обработи и да дойде при вас, когато е готово, като същевременно му давате да знае, че винаги сте там, за да му осигурите всяка любов и подкрепа, от която се нуждае.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X