Напишете дума/думи за търсене

Непосилното битие на интроверта

Не съм от човеците, които обичат да шофират в безкрайно мълчание. Обичам понякога да се прехласна гласно по полята с щъркели, по жълтото на рапицата, по блясъка на водата в язовирите, покрай които минавам. Обичам и безмълвно да слушам музика, докато пътят се мержелее пред погледа ми. Обичам и да слушам и разказвам небивали случки, които в края си да напълнят купето със звънък смях.

Обичам, защото съм екстроверт, който се храни с думи.

За разлика от интроверта, който се храни с тишина.

Той не е срамежлив, просто не намира за нужно да споделя мислите, чувствата и идеите си с останалите за разлика от екстроверта. Тогава как успява да поддържа социалните си функции и как се живее с интроверт?

Очаква да четете мислите му

От вас се очаква без приказки да сте наясно за неговите терзания и въжделения. Много е лесно да обидиш такъв човек, защото той не е сложил граници на общуването и вие, без да искате, прекрачвате личното му пространство, което той така вярно брани.

Не дава признаци на гняв, преди тотално да изпуши

За вас конкретен проблем може да не е голяма работа, но за интроверта може да е гигантско изпитание. Въпреки това той няма да даде признаци на недоволство, а след продължително и мъчително мълчание ще избухне и ще ви отнесе с недоволството си.

Труден е на компромиси

Да каже „не“ или „не ми харесва“, е по-мъчително от вадена на зъб за интроверта. Когато той изразява мнението си, той го прави само защото вече му е дошло до гуша. А сме наясно, че стигне ли се дотам място за компромиси няма.

Разбираме за страданията му от другите

Тъй като избягва конфликтите, интровертът ще предпочете да сподели с трета страна за неговите терзания, отколкото с човека, който го е нагнетил.

Възприема се като жертва

На интроверта му е трудно да отстоява позицията си и понякога може да се почувства пренебрегнат и забравен от околните. Но няма как да му се помогне – никой не чете мисли и не предсказва какво той иска, без да си го каже на висок глас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X