Напишете дума/думи за търсене

6 предимства на това да си интроверт

Екстроверт и интроверт – това според психолозите са двата полюса, около които се оформя всеки характер. Те не означават добър или лош човек, а са природно заложена даденост, която в едни ситуации може да помага, а в други да пречи. Освен това чистите типове се срещат крайно рядко, а почти всеки от на с е и едното, и другото – въпросът е на кое ще реши да даде преимущество.

Екстроверт е тип личност, която е насочена към външния свят и околните. Той отлично намира общ език с всеки, идеален организатор е, с лекота се справя с трудностите. Активен е, енергичен и щедър откъм емоции. Интровертът е насочен навътре към себе си. Не се чувства комфортно в големи и шумни компании, тъй като му се струва, че в тях хаби излишна енергия, предпочита спокойното общуване в по-тесен кръг.

Обичайните обвинения към интровертите са, че са скучни и безинтересни. Ако принадлежите към този тип, сега е моментът да разберете кои качества от характера си да развиете, за да се превърнете в хармонична личност.

Интровертите възстановяват силите си самостоятелно

Това е един от основните им плюсове. Всеки от нас има нужда от жизнена енергия. Екстровертите я черпят от околните, но когато кръгът около тях е по-тесен (например в семейството), имат проблем с ресурса и се чувстват отпаднали. Интровертите на практика нямат такъв проблем, тъй като носят в самите себе си целия запас от жизнени сили. От тяхна гледна точка, трудностите не са нищо повече от начин за усъвършенстване, поради което ги решават с лекота. Освен това екстровертите се изтощават по-бързо, докато интровертите разпределят енергията си хармонично, поради което са защитени от житейските бури.

Интровертите са готови да се развиват

При възникване и на най-малкия проблем, екстровертите хукват да търсят помощ от близки, приятели и роднини. При интровертите е точно обратното – те изменят света наоколо, своето отношение към него, приспособяват характера и навиците си. Психолозите вече развенчаха мита, че интровертите имат по-ниска самооценка. Те просто са по-самокритични, които ги подтиква постоянно да се усъвършенстват в личностен и професионален план. А развивайки себе, те променят живота си в по-добра посока.

Интровертите оценяват малките неща

По природа те са по-чувствителни и раними, но рядко го показват. Обаче точно това качество ги прави чудесни приятели и партньори. Екстровертите крещят, ругаят, бързо избухват и се помиряват. Интровертите си спестяват високопарните емоции, знаят стойността на думи като „благодаря” и „извинявай”. Те не просто решават проблемите, а правят всичко възможно, за да ги предотвратят. Ако се определяте като екстроверт, пробвайте по-често да благодарите – дори в ситуации, когато това ви се струва излишно. И наблюдавайте какво се случва...

Интровертите могат да взимат обективни решения

Когато трябва да решат нещо, екстровертите често се ръководят от емоциите и моментното си настроение. Интровертите разсъждават спокойно, което им позволява да вземат решение, от което ще са доволни и в бъдеще. Имат способността да гледат трезво на ситуацията и да се освобождават периодично от всичко излишно – от дреха в гардероба до партньор.

Интровертите са еднакво добри анализатори и творци

Смята се, че хората, притежаващи хладен аналитичен ум, не са в състояние да произвеждат творчески и необичайни идеи. Е, това не важи за интровертите, които с лекота превключват от разума към душата, от нормалното към екстравагантното – просто защото умеят да се потопят изцяло в едно състояние, без да се разсейват от шумовете в околната среда.

Интровертите притежават по-дълбоки и богати възгледи

Това е следствие от по-добрата им психологическа устойчивост. Интровертите са способни да съсредоточат вниманието си върху едно нещо, докато екстровертите се разпиляват в хиляди неща, които им се струват интересни. Има ситуации, в които е важно човек да намери на какво да се зарадва, за да преодолее житейска криза и да се оттласне от дъното. В тях интровертите се хващат за дребни детайли, търсят щастието в дълбочина. Екстровертите, обратно – склонни са по-скоро да се откажат от всичко и да потънат в депресия, като си затварят очите за позитивното, защото очакват някаква грандиозна вълна от щастие.

Както виждате, в света, в който се смята, че екстровертите имат завидни житейски възможности, интровертите се чувстват доста по-добре. Главното е да познавате своите силни страни, да ги развивате и да се възползвате от тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X