Напишете дума/думи за търсене

6 предимства на това да си интроверт

Екстроверт и интроверт – това според психолозите са двата полюса, около които се оформя всеки характер. Те не означават добър или лош човек, а са природно заложена даденост, която в едни ситуации може да помага, а в други да пречи. Освен това чистите типове се срещат крайно рядко, а почти всеки от на с е и едното, и другото – въпросът е на кое ще реши да даде преимущество.

Екстроверт е тип личност, която е насочена към външния свят и околните. Той отлично намира общ език с всеки, идеален организатор е, с лекота се справя с трудностите. Активен е, енергичен и щедър откъм емоции. Интровертът е насочен навътре към себе си. Не се чувства комфортно в големи и шумни компании, тъй като му се струва, че в тях хаби излишна енергия, предпочита спокойното общуване в по-тесен кръг.

Обичайните обвинения към интровертите са, че са скучни и безинтересни. Ако принадлежите към този тип, сега е моментът да разберете кои качества от характера си да развиете, за да се превърнете в хармонична личност.

Интровертите възстановяват силите си самостоятелно

Това е един от основните им плюсове. Всеки от нас има нужда от жизнена енергия. Екстровертите я черпят от околните, но когато кръгът около тях е по-тесен (например в семейството), имат проблем с ресурса и се чувстват отпаднали. Интровертите на практика нямат такъв проблем, тъй като носят в самите себе си целия запас от жизнени сили. От тяхна гледна точка, трудностите не са нищо повече от начин за усъвършенстване, поради което ги решават с лекота. Освен това екстровертите се изтощават по-бързо, докато интровертите разпределят енергията си хармонично, поради което са защитени от житейските бури.

Интровертите са готови да се развиват

При възникване и на най-малкия проблем, екстровертите хукват да търсят помощ от близки, приятели и роднини. При интровертите е точно обратното – те изменят света наоколо, своето отношение към него, приспособяват характера и навиците си. Психолозите вече развенчаха мита, че интровертите имат по-ниска самооценка. Те просто са по-самокритични, които ги подтиква постоянно да се усъвършенстват в личностен и професионален план. А развивайки себе, те променят живота си в по-добра посока.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X