Напишете дума/думи за търсене

7 особености на интровертите

Няма да ги видите с микрофон в ръка на караоке, нито да се впуснат в луди танци по късна доба. Обикновено не участват в купона, „защото само го развалят“. Те са обрани емоционално, тихи, задълбочени и съсредоточени във вътрешния си свят. Но това съвсем не означава, че са асоциални, егоисти, неуверени и депресивни, вечно сърдити на околните.

Интровертите не са срамежливи

Те не се страхуват да общуват, а избират съзнателно да не го правят. Защото нямат нужда от това и се натоварват, когато се насилват да комуникират само заради желанието на другите.

Обичат да са сред хора

Не по-малко от противоположните им по темперамент екстроверти. Разликата е в гъстотата на тълпата, която ги привлича. Ако за последните компанията трябва да се състои от минимум 10 души, за интровертите е достатъчен и един приятел за пълноценно общуване. Всъщност те се справят перфектно със социалната активност и в големи групи. Но след това им трябва време насаме, за да подредят вътрешния си мир и да заредят батериите.

Гъвкаво забавни са

По свой собствен начин, но и по общоприетия. Даже няма да ги различите в тълпата купонджии, ако пожелаят да се слеят с нея.

Не са единици

Всъщност са много повече, отколкото сигурно очаквате. Според някои изследвания са между 25 и 40% от хората.

Умеят да слушат

И нямат нищо против да го правят. Наистина, говоренето може би е по-слабата им страна, и то не защото няма какво да кажат, а защото държат да помислят преди това. Но затова пък в слушането нямат равни.

Добри лидери са

Дори по-добри от екстровертите. Могат да работят и сами, обичат да систематизират, последователни и аналитични са, лоялни и отдадени на каузата са. Освен това са упорити и непреклонни в търсенето на решения и постигането на резултати.

Движат се бавно, но славно

На интроверта му е нужно повече време да вземе решение, да формулира теза. И не защото не му достига умствен капацитет, а защото трябва да обследва периметъра, да провери алтернативите, да претегли плюсовете и минусите и да състави план за действие. За екстроверта това може да е, меко казано, влудяващо, но интровертът не може другояче. Такава му е природата. А тя е плюс, особено в ситуации, които изискват баланс и потушаване на напрежение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X