Напишете дума/думи за търсене

Защо е добре да имаме само няколко приятели?

Да имаш приятели, е добре поради безброй причини, много от които са доста очевидни. Може би смятате, че да покажете на света, че имате много приятели в социалните медии, е печеливша стратегия, особено ако целта ви е да разширите мрежата си от контакти.

Може да почувствате, че след като хората видят колко сте популярен, те неизбежно ще поискат да ви бъдат приятели, може би с надеждата, че част от вашата популярност ще се отрази върху тях.

Въпреки това ново проучване, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, показва, че наличието на твърде много приятели може да работи против нас, когато става въпрос за установяване на дълбоки приятелства.

В серия от експерименти авторите на изследването демонстрират, че хората винаги предпочитат да бъдат приятели с тези, които имат по-малко приятели (в сравнение с тях), отколкото повече. Известно е като парадокса на числото на приятелите. Това се отнася до идеята, че смятаме, че ще привлечем повече приятели, ако сме по-популярни, но в същото време сме по-заинтересовани да се сприятеляваме с други, ако знаем, че те имат само малка група приятели.

Парадоксът на числото на приятеля
Авторите на изследването твърдят, че социалните връзки са градивните елементи на социалния свят. Следователно, наличието на повече от тези връзки предполага по-голяма социална стойност. Освен това в много случаи това означава да може да разчитате на повече ресурси.

Затова е разумно да се предположи, че хората биха съсредоточили усилията си върху това да се сприятеляват с хора, които вече имат много приятели. Проблемът е, че тези социални връзки са ценни само ако има реципрочност. Това може да е една от причините да искате да общувате с по-малко хора.

Приятелството върви ръка за ръка с определени задължения и очаквания. Хората може да не са в състояние да изпълнят тези задължения, ако имат твърде много приятели. Качеството на връзката обаче има по-голямо значение от броя на приятелите.

Наличието на много приятели означава, че вашите социални ресурси са разредени, което ви прави по-малко способни да бъдете добър приятел. Околните също вземат предвид този факт, съзнателно или несъзнателно, когато решават дали да ви станат приятели или не. В крайна сметка те не искат да харчат ценния си социален капитал за някого, който е малко вероятно да го върне.


Няма нужда да показвате социалната си стойност
Може би сте били възпитани да вярвате, че наличието на много приятели е показател за това какъв човек сте. Преобладаващата идея беше, че добрата група приятели е знак, че хората са израснали добре приспособени и „нормални“, докато тези, които се борят да изградят връзки, са странни или неспособни по някакъв начин.

Но създаването на повече или по-малко приятели зависи от вашите предпочитания, колко сте щастливи с близкия си кръг, дали работата ви позволява нови взаимодействия, дали преминавате през психологически труден период...

В края на краищата вие сте личност, а не инфлуенсър. Не трябва да доказвате социалната си стойност.

Качеството е по-важно от количеството
През 2015 г. проучване, публикувано в списание Psychology and Aging, показва, че с напредването на възрастта нашите социални кръгове са склонни да се свиват. Това може да се обясни с промяната в начина на живот и демографията. Това се дължи и на факта, че качеството е по-важно от количеството.

Щастието на средната възраст може да се предвиди от две неща: броя на приятелите, които сте имали през 20-те си години, и качеството на приятелствата, които сте имали през 30-те години. Следователно, в известен смисъл вашето 50-годишно аз ще се възползва толкова много от вашите безкрайни купони с приятели от колежа, колкото и дългите разговори с тях десетилетие по-късно.

Днес, когато тревожността и депресията в момента нарастват сред младите хора, което се възприема като нещо като епидемия, тесен кръг от близки приятели ще бъде много по-полезен от голям кръг от познати.

Общуването с малко хора показва независимост
Тесният социален кръг също може да е индикатор, че сте предприели стъпки да елиминирате от живота си хора, които не са се отнасяли добре с вас. Нещо повече, това показва, че сте притежавали достатъчно сила и способност да прекъснете връзките си с тях.

Трябва да запомните, че приятелите, които не ви харесват достатъчно, могат да навредят на психичното ви здраве, да променят начина, по който виждате себе си и да ви попречат да реализирате потенциала си.

Ако сте интровертен, може да имате друг начин за общуване с другите.

Това, че искате да общувате само с няколко души, не означава непременно, че сте интроверт. Всъщност някои интроверти се мотаят в доста големи социални кръгове.

От друга страна, ако имате малка група приятели, чувствате се неудобно на големи социални събирания и сте склонни да стоите близо до дома, тогава може да сте интроверт, което е напълно
добре.

Нормално ли е да искате да поддържате близък контакт само с няколко души?
Да! Напълно нормално е да имаш тесен кръг от приятели. Няма присъща полза от това да имаш 100 познати и да нямаш близки приятели.

Има връзки, в които растете, и има такива, които показват, че не си струват вашето време и усилия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X