Напишете дума/думи за търсене

6 неща, които технологиите откраднаха от нас

Огледайте се около себе си, докато сте в претъпкано място (метро, пред лекарски кабинет, в ресторант) и пребройте колко от хората там са погълнати от своя таблет или мобилен телефон.

Със сигурност процентът на „техничарите“ ще бъде повече от 80%. Всички те са потопени в социалните мрежи, проверяват съобщенията си, гледат видеоклипове, четат имейлите си...и къде отиде животът им? Изгубен във Facebook, YouTube, WhatsApp, Gmail...

Още по-удивителен е начинът, по който родените след 2000 г. съжителстват
с технологиите. От малки знаят как да ги използват невероятно добре.

Едногодишно дете знае, че трябва да плъзга показалеца си по екрана, за да използва мобилен телефон. Двегодишно момиченце моли майка си да види как е станала снимката, която току-що я е направила в парка...

Замисляли ли сте се някога за всички неща, които технологията е
откраднала от нас?
Разбира се, не може да отречем, че ни е дала хиляди страхотни неща. Всичко обаче има своите граници и има много тънка граница между използването на тези устройства за необходими неща и зависимостта от тях.

Технологиите са откраднали някои важни части от живота ни. Кои са те?

1. Нашите собствени мисли
Не прекарваме време насаме със себе си. Ние не медитираме, докато лежим в леглото през нощта. Ние не седим и не мислим какво ни се случва или какво решение да вземем. Има недостатък в това да загубим време за покой на умовете ни. Когато умът ни е свободен от външна стимулация, той може да се лута свободно и да ни помага да решаваме проблеми, да имаме брилянтни идеи... Малко по малко, с времето технологиите убиват нашата креативност и въображение.


2. Възможността да се изгубиш
Какво са правили хората преди GPS-а? Питаха минувачите за посоката, опитваха се да дешифрират хартиена карта или се губеха. Няма нищо по-хубаво от това да си в град и да откриеш нещо, което не е включено в туристическите пътеводители. Това почти никога не се случва в днешно време, защото веднага започваме да следваме картата на мобилния си телефон. Понякога е необходимо да се изгубим, за да можем да се натъкнем на съществените неща.

3. Шансът да създадем връзка с непознати
Връщайки се към примера за пътуване, бихте попитали човек, който живее в района да ви упъти към дадена забележителност. А кой знае, може това да е началото на едно чудно приятелство. Може да приложим това и в нашия кръг от приятели. Чрез екрана чувствата също не могат да бъдат разбрани, без значение колко емотикони или песни използваме; ето защо трябва да бъдем лице в лице.

4. Звукът на тишината

Западният свят, светът на големи мегаполиси, е пълен с шумове. Спокойствието и балансът се намират в тишината. Може да се свържем със себе си, да се насладим на липсата на досадни звуци и да започнем да опознаваме скъпоценната тишина.

5. Енергията в нашата среда
Научно доказано е, че устройства като телевизор или компютър изпълват стая с лоша енергия. Ето защо не се препоръчва да ги имате в спалнята или да ги използвате преди лягане.
Нещо повече - толкова сме свикнали да снимаме всичко, което виждаме, че губим възможността да се насладим истински на пейзажи. Не може да оценим величието, ароматите, звуците или емоциите на природата през обектива на фотоапарат или екрана на мобилен телефон. Започнете да живеете извън вашите устройства!

6. Релаксация
Преди съществуването на мобилния телефон хората комуникираха от време на време, ако живееха далеч едни от други, или си ходеха на гости, ако бяха наблизо. Тревогата, която изпитваме след изпращане на съобщение и неполучаването на незабавен отговор, ни причинява голям стрес. Да не говорим, че виждаме онези две малки сини отметки на WhatsApp или печата „Видяно “ във Facebook, а отсрещният ни оставя без ответна реакция! В крайна сметка това може да ни подлуди.

Ние дори носим телефоните си със себе си в банята, спим с устройствата, залепени на възглавницата, оставяме ги на бюрото си или на чина в училище. Отнема ни по-малко от секунда, за да вдигнем, когато звъни.
Използването на мобилен телефон толкова много ни кара да пропуснем детайлите и щастието да живеем с по-малка интензивност.

Кога за последен път сте гледали как слънцето залязва, дъждът да вали или птиците да прелитат?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X