Напишете дума/думи за търсене

Приятелства между мъже и приятелства между жените – какви са разликите?

Вероятно има културни фактори, които ни влияят от ранна възраст върху начина, по който създаваме приятелства, независимо дали сме мъже или жени. Фактори могат да бъдат също ключови личностни черти или други причини, които могат да бъдат обяснени от психологията.

Тъй като разликите между половете са очевидни, днес ще разгледаме по-задълбочено основните разлики в приятелствата между мъжете и приятелствата между жените.


Приятелството между мъжете е по-инструментално
Това определение е приложено от психолога и автор Роналд Е. Риджио. Според него приятелството между мъжете изглежда се фокусира върху удоволствието от съвместна дейност, правене на някакъв проект или хранене заедно, но без да навлиза твърде дълбоко в емоционалните подробности. Така че, ако мъж каже на приятелите си, че току-що се е разделил с гаджето си, никой няма да го попита какво се е случило или да анализира подробностите.

Това е начин за случване на приятелството, който много жени не разбират напълно. Точно както когато става въпрос за преживяване на първата им целувка или първата им сексуална връзка, жените искат подробности, а това не се случва при мъжете.

Господата са склонни да се фокусират повече върху споделянето на опит и често остават малко повърхностни. Приятелството е по- инструментално сред тях, въпреки че при жените е много различно.

Практическото или инструментално приятелство между мъжете се отнася до факта, че те са склонни да избягват да се задълбочават в лични подробности с приятелите си.

Приятелството между жените оказва влияние върху тяхното здраве
Приятелството между жените е толкова важно, а връзките, които се създават, са толкова дълбоки, че дори могат да окажат влияние върху здравето им. Това е резултат, получен при проучване, озаглавено „По-силната социална подкрепа показва, че подобрява ранните резултати при рак на гърдата.” В изследването участие са взели жени, диагностицирани с рак в ранен стадий.

При дамите със задоволителни приятелства е имало 38% по-ниска смъртност. Ситуацията е различна при жени, които почти нямат приятели, или когато отношенията, които имат, не са адекватни за техните нужди.

Мъжете са склонни да пренебрегват повече приятелствата си
Друго прозрение, предоставено от Роналд Е. Риджио, е, че господата са склонни да пренебрегват връзките си повече. Те могат да изкарат месеци, без да се свържат с приятелите си и без да говорят с тях.

А когато се срещнат отново, ще е все едно нищо не се е случило и приятелството им няма да е наранено от това. Може би това се дължи на инструменталния характер на техните отношения.

От друга страна, при приятелствата между жени това е много различно. Ако контактите не са чести и не научаваме повече за живота на другия, приятелствата бавно ще изчезнат.

Ето защо жените придават голямо значение на този тип връзка. Както стана ясно, това дори се отразява на здравето им.

Жените говорят повече за своите емоции и връзки
Разговори за семейство, цели, мечти или лични въпроси са сред темите, засягани от приятелството между жени. Разговорите по телефона също са по-многобройни сред жените, отколкото сред мъжете. Приятелството между жени често се характеризира като източник на отдушник, търсене на други гледни точки и съвети.

Приятелството винаги има значение
Без значение с какъв пол се идентифицирате, ясно е, че приятелствата са важни и необходими в живота ни. Докато растем, може да загубим приятели по пътя си, да намерим нови и броят им може да намалее.
Това е нормално, защото всички се променяме. В крайна сметка винаги трябва да избираме качествени взаимоотношения, а не количествени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X