Напишете дума/думи за търсене

Девет съвета, които ще ни помогнат да изберем добри приятели

Въпреки че сме склонни да вярваме, че приятелството е плод на случайността, има определени действия, които може да предприемем, за да избираме съзнателно приятелите си.
Приятелството е една от най-важните междуличностни връзки, но е и тази, в която може да преживеете най-много разочарования и да осъзнаете, че човекът срещу вас е токсичен. Понякога след години на приятелство, приятел може да ви разочарова или внезапно да осъзнаете, че е токсичен.

Днес, благодарение на технологиите, създаването на приятелства е много по-лесно или поне така си мислим. Въпреки това проучване, проведено от списание Time, разкри, че много хора нямат близки приятелства. Може би причината е, че всъщност не знаем как да избираме приятелите си.

Може би е време да се научим да го правим. Обърнете внимание на следните съвети.

1. Говорете за общите си интереси
Въпреки че, когато за първи път срещнете някого, може да почувствате, че го харесвате, трябва също да проведете разговор, за да разберете дали споделяте определени хобита или забавления.

Разговорът за общите ви интереси ще ви позволи да намерите съмишленици, с които да споделяте свободното си време.

2. Уверете се, че не ви харесват само когато имат нужда от вас
Трябва да определите дали вашите приятели идват при вас, защото искат да правят планове, да споделят времето си и да извършват съвместни дейности с вас, или ви търсят само когато имат нужда от нещо.

Освен това бихте могли да откриете, че те често няма да са на разположение за вас, когато трябва да говорите или да дадете воля на чувствата си.

"Истинският приятел е този, който влиза, когато останалият свят си тръгва."
-Уолтър Уинчел-

3. Проверете как се отнасят към другите
Въпреки че някой може да се отнася добре с вас, това не означава, че той споделя вашите ценности или че е човекът, с когото искате да сте приятели. Затова трябва да проверите как се отнасят към околните. Други приятели или дори роднини.

Лошото поведение от приятели не трябва да се толерира, дори и да не е насочено към вас.


4. Може ли да говорите с тях по спорни теми?
Трябва да изберете най-чувствителните теми и да разберете как вашите приятели реагират на тях. Някои може да смятат определени теми за табу, докато други може да смятат, че тяхното мнение е единственото, което има значение.

Разглеждането на противоречиви теми ще ви помогне да прецените колко толерантни са вашите приятели. Въпреки че може да нямате същото мнение по дадена тема, важно е и двамата да се изслушвате и да се уважавате.

5. Уверете се, че ви уважават и се отнасят добре с вас
Въпреки че тази точка изглежда очевидна, в действителност изграждането на безопасна и грижовна среда е нещо, върху което трябва да се работи всеки ден. Не всички хора толерират нуждите на другите или са в състояние да зачитат ограниченията, независимо дали са поставени от околните или от тях самите.
Затова е от съществено значение още от самото начало да бъдете открити за начина, по който ви карат тези отношения да се чувствате и от какво се нуждаете.

6. Те трябва да са подобрение на предишните ви приятелства
През целия си живот сте срещали различни хора. С някои може да сте се скарали, докато с други може просто да са се отдалечили. Както всичко в живота, когато става дума за приятелство, трябва да се поучите от грешките си и да разберете по-добре какво се очаква и какво не. Когато избирате нови приятели, винаги трябва да вземете предвид тази точка.

Осъзнаването на тези фактори също ще ви помогне да не попаднете в старата токсична динамика, от която сте успели да се освободите.

7. Търсете ги на различни места
За да намерите добри приятелства, важно е да търсите на различни места. Ако направите това, няма да се ограничавате винаги да намирате едни и същи типове психологически профили.
Това не само означава, че ще имате повече хора, от които да избирате, но умът ви ще бъде по-отворен и внимателен, когато трябва да анализирате какво харесвате и какво не харесвате в другите. Срещите с различни видове хора могат само да обогатят живота ви.

8. Не се страхувайте от самотата
Ако установите, че се сприятелявате с някого само с цел да имате компания, в крайна сметка ще допуснете всеки в живота си. Това ще увеличи шанса вашите приятелства да се объркат.

9. Не се вманиачавайте в намирането на идеалния приятел
Това ще ви накара да търсите постоянно и в крайна сметка ще почувствате, че не си пасвате с никого. Трябва да се научите как да избирате по-добри приятели, но не и да ставате непреклонни.
Вашата цел трябва да бъде да избирате онези хора, които наистина допринасят за живота ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X