Напишете дума/думи за търсене

6 въпроса, които любезните хора не задават

Способността за водене на малки разговори е добро умение както в работата, така и в живота. Но дори и най-учтивите хора понякога неволно задават въпроси, които може да предизвикат отхвърляне от страна на събеседника и желанието му да се изолира.

Представяме ви анализи на въпросите, които хората най-често задават на непознати за тях хора. Избрахме такива, които е по-добре да избягвате - особено ако искате да осъществите добър контакт и да проведете качествен разговор.

1. „Това майка ти ли е?“

Ако не знаете със сигурност каква е роднинската връзка на вашите събеседници, по-добре е да не се опитвате да отгатнете вариантите, а камо ли да ги изразявате гласно. Вероятно вашият събеседник ще бъде отблъснат от въпроси като:

- Това майка ти/ сестра/брат/син ли е?

- Роднини ли сте?

Може погрешно да наречете „майка“ по-голяма сестра или да сметнете за роднини хора, които не се харесват помежду си. Ако сравните двама души с обща прилика, това може да се окаже не комплимент, а обида. Много по-просто и по-любезно е да направите заключение за това какви са отношенията на хората пред вас, наблюдавайки тяхното поведение, маниери и говор. Дори не е нужно да изразявате подозренията си на глас.

2. "От колко време сте заедно?"

Хората обичат да говорят за собствените си взаимоотношения и отношенията на другите. Ако обаче събеседниците ви не споделят статуса на връзката си веднага, по-добре не ги питайте от колко време се виждат и дали са женени.

Вашите събеседници може да се окажат просто познати, които са решили да дойдат на партито заедно. Въпроси, свързани с брака, може да бъдат неприятни за двойки, които имат разногласия по тази тема.

3. „Кога ще си имате бебе?“

Ето и някои други въпроси, които по-добре избягвате:

- "Имаш ли деца?"

- "Бременна ли си?"

- “Момченце или момиченце искаш?

Може да ви уверим, че многодетните майки многократно чува въпроса „Всички тези деца ли са твои?“ Това вероятно ги кара да се побъркват. Освен това въпросът за деца може много да подразни двойките без деца и да разстроят онези, които не може да имат бебе. Освен това темата за бременността може да звучи като закачка или намек за наднормено тегло.

Ако вашият събеседник дойде с децата си, по-добре е да попитате за техните интереси. А ако гостите ви са без деца, по-добре е да намерите по-неутрална тема за първоначалния ви разговор.

4. „Това завинаги ли ще остане?“

Слава богу, доста малко хора са склонни да говорят за видимите здравни проблеми на своя събеседник, но те често задават неуместни въпроси относно спецификата на външния вид на човека като:

- „Беше ли болезнено?“

- "Гърдите истински ли са?"

- "Кой ви прави пластичната операция на носа?"

Много малко хора всъщност намират за интересно да разказват на непознати за техните татуировки, пиърсинг и естеншъни. Нещо повече, никога не трябва да се докосвате други хора или техни предмети - това е нарушение на личното им пространство.

Питането за козметични процедури, които човек е претърпял, също не е показател за добрите нрави. Дори и да сте сигурни, че лицето пред вас посещава солариум, не трябва да ги питате за контактите в салона. Може би този човек иска да се преструва, че това е техният естествен цвят на кожата и вашият въпрос може да развали настроението им.

5. "За какво ти е необходимо?"

Хобитата са добра тема за малки разговори. Това може да направи от непознати хора добри приятели. Съществуват и редица въпроси, които може да смутят събеседника. Питането защо човек се нуждае от 5 кучета или защо има толкова скъпо хоби, определено не е приятен въпрос. Вашият събеседник може да реши, че смятате неговите интереси и хобита за глупави.

6. "Колко струва?"

Малко хора питат своите събеседници колко печелят. Вместо това те биха могли да се опитат да разберат колко добри експерти са в тяхната професионална област.

Хората не обичат да признават, че заплатата им не е толкова висока и просто харесват работата си. Или че не харесват работата си и искат да я сменят, но все още не са намерили подходящата възможност. Във всеки случай въпросите за пари и възнаграждения са твърде лични, за да бъдат зададвани.

- "Колко струва това?"

Покупките може да бъдат друга неудобна тема. Дори и да питате за цената на артикула, защото вие наскоро сте си купили същото и просто искате да сравните цените, вашият събеседник може да помисли, че се опитвате да оцените финансовото му състояние и способността му да си позволява определени покупки.

Как да отговорите на неудобни въпроси

- Променете темата

- Дайте кратък отговор

- Откажете да отговарите

Много често пренебрегването на въпрос ще бъде достатъчно, за да накара отсрещния да разбере, че това е неудобно за вас. Промяната на темата и краткият отговор също са добър сигнал, че не ви се нрави посоката на разговора.

Въпреки това, ако вашият събеседник настоява за отговора, може просто да кажете: "Не искам да говоря за това, нека променим темата." Това е много по-добре, отколкото да се ядосвате и да започнете да нервничите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X