Напишете дума/думи за търсене

Не спасявайте тези, които обичате

Има хора, за които е изключително важно да спасят и подкрепят някого. Защо имат такава необходимост? Решавайки проблемите на околните, човек удовлетворява желанието си за господство и любов. Според него само той успява да намери изход от безнадеждна ситуация, което означава, че той е по-интелигентен, компетентен, значим.
Този специален вид хора постоянно се притесняват за някого, нетърпеливи са да го спасят или да го превъзпитат.

”Спасителят” и неговата „жертва”
Спасителят е отражение на жертвен и състрадателен индивид, който, без да се щади, спасява колеги паразити, „загубени” приятели, партньори и други членовете от обкръжението му, които имат нужда от помощ.
Той получава определени дивиденти от това – било то под формата на одобрение и съчувствие от останалите и вътрешното чувство, че „всичко” се крепи на хора като него.

Но този „спасител” толкова ли е добър в стремежа си да спаси всички и всичко? Кой, ако не той, възпитава безотговорни колеги, които знаят, че имат този „прекрасен“ човек на разположение и винаги могат да прехвърлят отговорността върху него. Той е този, който създава удобни условия за членовете на семейството си, така че те да не полагат усилия и да продължат да вървят по течението. В края на краищата той е "спасителят" и ще реши всички проблеми. С две думи, чрез своето „спасяване“ той самият създава безпомощни и безотговорни потребители на неговата самарянщина.

Няма начин да не си зададем тогава въпроса "Защо прави всичко това?" В отговор може да чуете много разумни аргументи, че по този начин той се грижи за благосъстоянието на онези, които обича, и че без него всички те отдавна биха приключили своя път. Но в дълбините на душата му се крие съвсем различно желание. Той иска да стои по-високо и да е по-значим от другите, да управлява и контролира. Решавайки проблемите на околните, той задоволява вътрешната си нужда от господство и любов.

В крайна сметка, той единствен успява да намери изход от отчаяна ситуация, което означава, че е по-интелигентен, компетентен, смислен и всеки трябва да се вслуша в мнението му.

В същото време, без да се двоуми, той се втурва да помага на съседа си, забравяйки за собствените си дела и проблеми, което означава, че е достоен за любов. Но едновременно с това той пренебрегва факта, че като изпълнява задълженията си към другите, ги лишава от вяра в собствените им сили, нарушава психологическите им граници, налага им своята система от ценности и по този начин ги прави зависими от себе си.

Прочетете още: Знаци, че някой се прави на жертва

А ако няма нещастни и безпомощни хора, тогава "спасителят" просто няма да има какво да прави. Това означава, че той се нуждае от нови жертви, на които ще им трябват неговите грижи, контрол и спасение. Най-добрият партньор за него ще бъде алкохолик или наркоман. Поради безпомощността на другите "спасителят" изпълва живота си с чувство за собствената си стойност.


Разликата между „спасител“ и обикновен човек е, че ако обикновен човек чуе призив за помощ, той ще се притече, но ще ви научи как да ловите риба, а „спасителят“ ще ви даде готов продукт. Нещо повече, той ще се притече на помощ, дори ако не бъде повикан.

Задължителният спътник на "спасителя" е "жертвата", тя винаги е нещастна и безпомощна, колкото и да я спасяват. Не й е удобно да бъде успешна и щастлива, защото това означава да поеме отговорността за живота си върху себе си, да решава проблемите сама, да губи съжалението и подкрепата на другите.

Ролята на "спасителя", дължаща се на въображаем алтруизъм, дава възможност на носителя му да доминира над спасения човек. За да не загуби това привилегировано положение, той няма да позволи на „жертвата“ да се превърне в успешен човек, тъй като това ще го лиши от неговата сила и смисъл на съществуване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X