Напишете дума/думи за търсене

9 съвета, които могат да ни помогнат да ухаем на роза без скъп парфюм

В носа ни има около 400 различни вида рецептори, които ни помагат да усещаме различни миризми – от приятни до отвратителни. Ние не използваме обонянието си само за да разберем дали храната се е развалила или не. Ароматите ни помагат да изберем подходящ партньор, да знаем приблизителната възраст на човек и да разберем дали е болен или не. Така че не е чудно, че много от нас искат да миришат приятно.

Решихме да съберем съвети, които могат да ви помогнат в това.

Струва си да ограничите количеството червено месо и млечни продукти
Според учените храната, която най-често се появява на масата ни, може да повлияе на миризмата на потта. Например червеното месо съдържа голямо количество мастни киселини и ако тялото не е в състояние да разгради тези вещества, миризмата на пот може да стане задушаващо остра.

Кръстоцветните зеленчуци, като броколи и брюкселско зеле, също могат да причинят много проблеми. Ако сярата в тях достигне до бактериите, живеещи на повърхността на кожата, те започват да произвеждат неприятна миризма на развалени яйца. Освен това тялото на някои хора не е в състояние да преработи напълно веществото триметиламин, което се намира в боба, яйцата и млякото. В резултат на това това органично съединение се отделя през порите, оставяйки човека с миризма на мухъл или риба.

Не пийте твърде много кафе

Телата ни започват да  излъчват неприятна миризма, когато бактериите на повърхността на кожата влязат в контакт с потта. Напитките, съдържащи кофеин, като кафе и чай, стимулират определени потни жлези, тялото произвежда повече течности, което означава, че шансовете са потта ви да мирише по-силно.

Водата, от друга страна, помага да се отървете от неприятната миризма. Когато тялото е дехидратирано, всички отделяни миризми само стават по-силни, особено тези, идващи от устата. Някои експерти препоръчват да пиете поне 8 чаши вода на ден, за да останете хидратирани, а други да слагате и малко лимон в нея.

Трябва да се грижите правилно за дрехите си
Понякога миризмата не идва от тялото, а от дрехите. Поради тази причина изпотените дрехи трябва да се перат наобратно, за да може перилният препарат да се справи по-добре с веществата, съдържащи неприятни миризми. Ако дрехите ви миришат твърде лошо, може просто да ги накиснете в разтвор с оцет преди пране.

Но е по-добре да се отървете от омекотителя за пране.
Покрива тъканта с тънък филм, който предотвратява циркулацията на въздуха. Поради това хората се потят повече, а бактериите, които излъчват неприятни миризми, се размножават по-бързо.

Не подреждайте дрехите плътно, когато ги слагате в гардероба. Това нарушава циркулацията на въздуха вътре и причинява бързо навлажняване на дрехите. По същата причина не съхранявайте тоалетни принадлежности в пластмасови контейнери. Активният въглен може да помогне на ситуацията, но е по-добре просто да оставите малко разстояние между предметите.

Най-добре е да спрете да използвате антибактериален сапун
Колкото и старателно да се измием под душа, някои бактерии все пак остават по кожата. Това не е лошо, защото този микробиом формира естествения аромат, който много хора около нас намират за привлекателен.

Антибактериалният сапун може да наруши естествения баланс и да унищожи полезните микроорганизми, които ще бъдат заменени от вредни бактерии. А това води до появата на неприятна миризма. По-добре е да изберете мек, нежен сапун.

Трябва да се подсушите правилно след баня

След като вземете душ, трябва старателно да попиете цялото си тяло с чиста кърпа, като обърнете специално внимание на зоните, които обикновено се потят най-много. Бактериите, отговорни за отделянето на неприятната миризма, се появяват най-бързо във влажна среда, затова не се обличайте, когато тялото ви е още мокро.

Не всички флорални аромати са приятни

Ароматът е едно от нещата , които използваме, за да преценим дали харесваме даден човек или не. Проучване показва, че хората, чиито ухания са сходни, изпитват повече симпатия един към друг и по-бързо развиват топли отношения. Така че желанието ни да миришем приятно на другите хора е разумно.

Повечето мъже харесват естествената миризма на жените. Освен това, колкото по-високо е нивото на естроген в тялото на една дама, толкова по-привлекателен е нейният аромат. В същото време мъжете не обичат много флоралните аромати. Изключение правят ароматите на момина сълза, розово масло и ванилия.

Липсата на сън може да повлияе и на миризмата на тялото

Миризмата на тялото се влияе и от душевното състояние на човека. Ако сте нервни, под постоянен стрес или недоспиване, миризмата може да стане неприятна. В същото време използването на ароматни вещества в спалнята може да ви помогне да заспите. Ароматите на лавандула и лайка са най-добри за успокояване. А ако нанесете ароматни масла върху чисти чаршафи и възглавници, ще ухаете приятно и след нощна почивка.

Не е нужно да носите парфюм със себе си
Не е необходимо да  пръскате парфюм няколко пъти на ден. Някои експерти препоръчват да носите в чантата няколко памучни тампона, напоени с парфюм. И ако е необходимо, нежно избършете необходимите области с тях, като китки или шия. Това не само спестява парфюм, но и поддържа приятна миризма на подходящо ниво. Също така оставяйте парфюма да изсъхне напълно, преди да излезете от къщата, в противен случай ароматът бързо ще изчезне.

Струва си да се откажете от конвенционалните антиперспиранти
Не всички дезодоранти работят по един и същи начин. Някои от тях съдържат специални вещества, които намаляват броя на бактериите. Използването на тези продукти води до нарушаване на микрофлората в областта на подмишниците. При някои хора това води до повишено производство на микроорганизми, които произвеждат лоши миризми.

Ако случаят е такъв, експертите препоръчват използването на пробиотични дезодоранти, които унищожават само «лошите» бактерии и така премахват неприятната миризма. Някои хора предпочитат сами да си направят дезодорант от ябълков оцет, сода за хляб и лимонов сок, който има същия ефект. Но този дезодорант трябва да се използва с повишено внимание, защото може да причини изгаряне.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X