Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим, когато някой приятел е задушаващ

Приятелството, както и любовта, не са задължителни. Те са задължително свързани с това, което казва сърцето. Ако обичаш някого, ако го уважаваш, ако имаш какво да научиш от него и имаш желание заедно да се развивате и растете, сърцето казва ДА. Ако обаче другият с нещо те смущава, препъва, дразни, натоварва, няма защо да се измъчваш, нито да обвиняваш сърцето. То казва НЕ.

Има такива хора – задушаващи и обсебващи. Те обикновено те искат само за себе си, ревнуват те от другите, сърдят се, когато не им отделяш достатъчно (според тях) внимание, и най-неприятното от всичко – заграждат те с такова количество „грижи“, че ти забравяш откъде да вдишаш. Обикновено се чувстваш длъжен на такива хора заради тяхната безкрайна „обич“. Те се грижат за теб, когато си слаб, интересуват се от всичко, свързано с теб, навират си носа навсякъде, където има нещо, което те касае, с цел да те „предпазят“ и „подкрепят“. Всъщност тези хора не правят тези неща за теб, те ги правят за себе си. Не си ти този, който има проблем, те са.

По някаква причина (например поради липса на други приятели) те се вкопчват в някого и се фокусират изцяло в него. Той ги кара да се чувстват нужни и интересни. Ти не си длъжен да търпиш това, щом то те натоварва и не е твоят тип общуване. И не се чувствай притеснен да споделиш това с приятеля/ката си. Разбира се, че ще бъдеш деликатен. Може да тръгнеш оттам, че си изключително свободолюбив човек и макар много да държиш на него/нея, имаш нужда от пространство. Посочи му/й какво точно те дразни – например това, че се цупи, когато общуваш с други хора или че те разпитва за всичко в най-малките детайли. Кажи го с чувство за хумор, но без да иронизираш другия. Например: „Е как с теб ще си намерим гаджета, като сме залепени една за друга?! Дай да излезем тази събота поотделно, че да имаме какво да си разказваме в неделя...“

Почти със сигурност той/тя ще се разсърди. Лошото на такива хора е, че те си намират „жертви“ като теб, които се връзват на техните цупни. Ако искаш да спасиш това приятелство, но също и здравите си нерви, превъзмогни глупавото чувство за вина. Приятелите в крайна сметка не трябва да те натоварват! С тях трябва да е леко и приятно! Преглътни цупните му/й няколко пъти и виж дали нещо ще се промени. Ако приятелят/ката продължава да се държи обсебващо, бъди по-рязък/а и се отдръпни от него/нея. Ако и тогава не разбере, че греши във вашите взаимоотношения и сърцето ти продължава да казва „НЕ, не желая да инвестирам повече емоции и усилия тук“, късай синджира и прекратявай с този човек. И няма защо да ти е жал – много скоро той/тя ще си намери нова жертва.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X