Напишете дума/думи за търсене

Всяко нещо е чудо в „Нощта преди Коледа"

Защо класическото коледно стихотворение и съвременните илюстрации, претворени заедно в новата книга "Нощта преди Коледа", развълнуваха родителите?

Нуша Роянова: „Ако родителите съумеят да покажат на децата чудесата–доброто и красивото във всеки ден, като изпитват въодушевление и възхита от най-дребните неща, може да се каже, че те са изпълнили най-важната мисия в света, като са ги научили да обичат живота и да живеят с почуда."

Вълшебната книга „Нощта преди Коледа" от Холи Хоби – уютна като дом, красива като усмивка, желана като подарък, ще помогне на родителите да възпитат децата в различна нагласа към света, с която те да живеят, когато пораснат. Луксозното издание, което е вече в книжарниците, предизвиква истинско удивление, защото долавя безкрайните нюанси на детските неподправени трепети около празника.

„Нощта преди Коледа" е неповторимакнига за настоящето, която претворява с въображение и уважение към миналото, по запомнящ се начин, класическото стихотворение на Клемънт Кларк Мур. Едноименната творба, илюстрирана с характерен художествен почерк от Холи Хоби, който умело пресъздава всяко детско изражение, е написана през далечната 1822 година, като нейната изключителна история е разказана в края на книгата. Това потвърждава, че животът и Дядо Коледа са носители на най-голямото чудо, което устоява във времето.
„Подходих с желанието моята интерпретация да се съсредоточи върху усещането за мистичност и сбъдване на чудеса, което преобладава в стихотворението. Коледната нощ е магична нощ, изпълнена с толкова много очакване и вълнение. Затова образът на малкото дете играе така важна роля – именно малчуганите могат да видят невидимото", разказва Холи Хоби, която е автор и илюстратор на популярната детска поредица „Туут и Пъдъл".

Обикновено родителите са тези, които подаряват книги на децата си, но в тази история, в която всяко нещо е чудо без край, се случва и обратното. Чувствените послания от книгата ще пренесат възрастните в детството, за да преживеят отново емоциите покрай Коледа.

„Холи Хоби е откритие на дъщеря ми, с която продължаваме да си подаряваме детски книги – по всякакви поводи и от различни пътувания. Покрай една Коледа тя ми подари много красива книга на италиански. Прекрасните илюстрации ме развълнуваха дълбоко, влюбих се в тях, като веднага реших да издам книгата на български", споделя Нуша Роянова – майка, издател, писател и художник.

Изящните илюстрации на художничката Холи Хоби, приютени под твърдите корици на книга в голям формат, превръщат изданието в един от най-подходящите подаръци за предстоящите празници, който ще заплени както децата, така и родителите.

Децата се доверяват, а голяма част от живота се крепи на доверие, което разширява кръгозора. Любопитните деца се удивяват на света, като не търсят логично обяснение на всичко в него.
Родителите, които продължават да вярват в чудесата на живота, традициите и непреходните ценности, предават на своите деца това светлоусещане, както Холи Хоби пресъздава посланието от стихотворението на Клемънт Кларк Мур, което е в превъзходен превод на Бела Чолакова. Чудесната адаптация на корицата е поверена на Фиделия Косева.


Ч у д н о... Дали само по Коледа стават чудеса? Кой знае...?

Откъс от „Нощта преди Коледа":
„Върху пресния сняг луната блести,
нощта озарява в ден с меки лъчи.
И аз учудено виждам наглед
шейничка с осем елена отпред."

Още за ЧУДОТО, вдъхновено от живота на Аристотел, Айнщайн, Нютон:

Алберт Айнщайн: Има само два начина да изживееш живота си. Единият е да живееш така, като че ли не съществуват чудеса, а другият – сякаш всяко нещо е чудо.

Аристотел: Познанието започва от почудата.
Исак Нютон: Живей живота с възклицание, а не като обяснение.

Ето и трактовката за ЧУДОТО от издателството, което ни дарява с тази книга за Коледа: Чудо е всяко нещо, породено от ЛЮБОВ, когато гледаме на живота с отворени сетива – обичта, топлината, грижата един за друг, подкрепата, вкусната вечеря, у дома, закуската с прясно мляко и хрупкави бисквити, цветето за мама, книгата за татко, бонбоните във всяко детско чорапче, очакването и тайнството внощта преди Коледа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X