Напишете дума/думи за търсене

Диетата на Периконе

Диетата Периконе е 28-дневен хранителен план, който според автора ще намали възпалението в тялото и признаците на стареене.

Фокусът на тази диета е върху приема на храни, богати на антиоксиданти, и добавяне на източник на протеини към ястията и междинните хранения. 

Никълъс Периконе е дерматолог, който е написал няколко книги за грижа за кожата, загуба на тегло и общото здраве. Той също управлява популярна компания, наречена Perricone MD.

На своя уебсайт той предлага „28-дневна противовъзпалителна диета на д-р Периконе". Това е програма, базирана на насоки за хранене, приемане на добавки, упражнения и режим на грижа за кожата. Въпреки че пълният план се прилага за 28 дни, предлага се и бърза версия само за 3 дни.

Поради обещанието за загуба на тегло без страховитото безпокойство или лошо настроение, които съпътстват по-малкото приемане на храна, много хора опитват метода. Няколко холивудски знаменитости и някои европейски кралски особи, като кралица Летисия, са последователи на диетата.

Каква е обосновката зад диетата Perricone?
Сама по себе си тя насърчава консумацията на продукти от различни групи храни, за да се осигурят необходимите на организма макронутриенти и микроелементи. Освен това елиминира приема на преработени, пържени и богати на прости захари продукти.

Както при кетогенната или кето диета, повишеният прием на протеини и намалените въглехидрати помагат за отслабване. При липса на излишък от захари, черният дроб започва да използва мазнини, за да осигури енергия за клетките.

Разликата с кето режима е, че Периконе не елиминира плодовете и зеленчуците. Следователно рискът от причиняване на кетоацидоза, възможно усложнение на кетогенната диета, е намален, когато се извършва без професионално наблюдение.

Тъй като това е високопротеинова диета, не се препоръчва да я поддържате дългосрочно. Прекомерният протеинов метаболизъм в черния дроб и елиминирането му от бъбреците може да има отрицателни ефекти и върху двата органа.

Колко загуба на тегло се постига?
Хората, които следват диетата Периконе, могат да свалят между 7 и 10 килограма за 28 дни от плана. Елиминирането на множество хиперкалорични продукти би било най-отговорно за това намаляване на теглото.
Планът Периконе осигурява около 1600 калории на ден. Въпреки че това количество не се счита за „ниско", за много хора това ще бъде достатъчен дефицит за стимулиране на загубата на тегло.

Междувременно приемът на протеини и фибри осигурява ситост, като също допринася за очакваните резултати. Допълването на храната с физически упражнения е от съществено значение за загуба на тегло, а диетата на Периконе не е само храна, но и движение.
Въпреки че се изчислява, че загубата на тегло с този хранителен режим може да достигне 10 килограма, важно е да се има предвид, че той не взема предвид височината, пола, възрастта или нивата на активност на всеки човек. Тези фактори влияят върху изчисляването на необходимите дневни калории, така че те са данни, които могат да променят резултатите.

Ползите от диетата Периконе
Според създателя му противовъзпалителният ефект и ефектът против стареене биха били основните предимства на неговото предложение. Успоредно с това диетата му се предлага като алтернатива, за да не бъдете в лошо настроение по време на намаляването на калориите.

Богатите на антиоксиданти храни в менюто могат да забавят появата на признаци на преждевременно стареене. Изследване на антиоксидантите потвърждава, че увеличаването на приема на вода, включването на антиоксиданти и намаляването на захарта и ултрапреработените храни за 28 дни подобрява външния вид на кожата.

От друга страна, знаем, че хроничното възпаление е свързано със затлъстяването и развитието на сърдечносъдови заболявания, диабет или проблеми с черния дроб. Тъй като диетата Периконе е предназначена да намали хроничното възпаление чрез елиминиране на добавена захар, хляб, пържени храни и закуски, вероятно ще има някакъв ефект в това отношение.

Недостатъците на диетата Периконе

Продължителност: само след 28 дни няма да има последователна промяна в начина на живот, следователно, без проследяване, последиците за здравето ще останат в краткосрочен план.
Цена: Менюто включва скъпи съставки (дива сьомга). Освен това, за да получите 28-дневния план, трябва да закупите неговата книга или пълната програма в мрежата.
Ограничителен характер: въпреки че са включени много храни, има и доста такива, които са ограничени. За някои хора диетите с ограничения могат да бъдат неустойчиви.
Използвайте добавки: Периконе препоръчва приема на хранителни добавки като витамин B и омега-3 мазнини. Въпреки това, когато се консумират тези продукти, винаги трябва да се вземат предвид индивидуалните нужди, тъй като не всички хора се нуждаят от тях.

Разрешени и забранени храни в диетата на Периконе
Диетата Периконе увеличава консумацията на качествени протеини и мазнини, както и плодове и зеленчуци с нисък гликемичен индекс. На свой ред той елиминира съставките, които насърчават системното възпаление.

Разрешените храни включват следното:
Люти чушки и чушки
Бобови култури: леща, боб
Напитки: зелен чай и изворна вода
Зърнени и псевдозърнени храни: овесени ядки, киноа
Пробиотици: кисело мляко, ферментирали млечни продукти и кефир
Подправки: куркума, индийско орехче, джинджифил, босилек
Източници на здравословни мазнини: авокадо и зехтин
Омега-3: сьомга и други риби, пилешко, пуешко, морски дарове и яйца
Семена и ядки: ленено семе, тиква, бадеми, орехи
Плодове, които са богати на фибри: ананас, круши, пъпеш, ябълки, червени плодове, череша, киви, лимон
Зеленчуци: броколи, спанак, аспержи, зеле, целина, гъби, манголд, домат

Продукти, които трябва да избягвате, когато следвате този метод:
Кафе
Алкохол
Пържени храни
Хидрогенирани мазнини
Бързо хранене и пакетирани закуски
Рафинирани брашна: пица, паста, хлебни изделия
Някои зеленчуци: моркови, тиква и картофи
Плодови сокове, безалкохолни напитки и подсладени напитки
Някои плодове: портокал, манго, диня, банан, грозде
Добавена захар и нейните производни. Сладкиши, мед, сироп и сладолед

Как да спазваме диетата Периконе?
Има два варианта: 3-дневен план или 28-дневен план. Първият е предназначен като пилотен тест и след това преминете към по-пълния.

При 3-дневния метод вие следвате план, който не може да бъде променян и е много ограничителен. Състои се от ядене на една и съща закуска, обяд, вечеря и леки закуски в продължение на 72 часа. Основата е сьомга.
28-дневната диета, от друга страна, установява промени в начина, по който се храните всяка седмица и води до по-здравословен избор в дългосрочен план. Сьомгата остава основна храна в менюто ви, но понякога се заменя с птиче месо или тофу.

Примерно меню
Въпреки че трябва да платите, за да получите пълния план на менюто за 28 дни от диетата Периконе, ето каква е структурата на диетата на 3-дневната програма, предложена на официалния й уебсайт. Не забравяйте, че според нейния автор тази намалена програма включва едни и същи хранения в продължение на 72 часа:

При събуждане: голяма чаша минерална вода.
Закуска: 1/2 чаша варени овесени ядки, омлет от 3 яйца, 85 г печена сьомга, резен пъпеш 5 см или 1/3 чаша пресни горски плодове. Може да пиете черен или зелен чай и 250 до 350 мл изворна вода.
Обяд: 85 до 113 г печена на скара или консервирана сьомга, 2 чаши зелена салата, приготвена с римска салата или други тъмнозелени листни зеленчуци, залята с екстра върджин зехтин и прясно изцеден лимонов сок. 1 киви или пъпеш и горски плодове за закуска. Пийте 250 до 350 мл изворна вода.
Вечеря: 85 до 113 г сьомга на скара, зелена салата като на обяд, 1/2 чаша зеленчуци на пара (аспержи, броколи и спанак), пъпеш и горски плодове и 250 до 350 мл изворна вода.
Хапване преди лягане: 1 ябълка, 1 резен пуешки гърди 56 г или 170 г обикновено гръцко кисело мляко. Малка шепа лешници, орехи или бадеми.

Заедно с менюто се препоръчват редовни упражнения през повечето дни от седмицата. Също така се препоръчва да пиете 8 до 10 чаши изворна вода на ден, да приемате определени добавки и да използвате продукти за грижа за кожата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X