Напишете дума/думи за търсене

Имаме ли нужда от варифокални очила?

Зрението се счита за най-доминиращото от сетивата и играе критична роля в човешкото взаимодействие и ангажираност с околната среда. Въпреки това Световната здравна организация отбелязва, че най-малко 2,2 милиарда души по света имат увреждане на зрението. Това включва някои често срещани проблеми с очите като рефракционни грешки, свързана с възрастта дегенерация на макулата, катаракта и глаукома.

Некоригираните рефракционни грешки се считат за водещата причина за умерено до тежко зрително увреждане в световен мащаб и са втората най-честа причина за слепота. Това увеличи търсенето на коригиращи очила, за да се предотврати по-нататъшното нарастване на зрителните увреждания. Едни от най-обещаващите и сложни са варифокалните лещи.

Какво представляват варифокалните очила?
Варифокалните лещи, понякога наричани прогресивни, са вид мултифокални лещи, които могат да коригират зрението на различни работни разстояния. Те осигуряват многократна сила на предписание в рамките на един обектив. Това е изключително полезно за тези, които трябва да се справят с различни проблеми с корекцията на зрението, тъй като варифокалните улесняват безпроблемното преминаване с помощта на обектива. Освен това, за разлика от бифокалните очила, различните предписания са по-малко очевидни с варифокалните очила и не издават състоянието на зрението.

Тези лещи също позволяват на потребителя да носи само един чифт очила, дори ако има нужда от различни корекции за далечно, средно разстояние и късогледство. Въпреки че може да отнеме известно време, за да се адаптирате към виждане през правилните части на лещата за различни разстояния, повечето хора могат да се адаптират след няколко дни постоянно носене.

Кой има нужда от варифокали?

Обикновено тези, които имат проблеми със зрението и се нуждаят от две или повече рецепти за очила, имат голяма полза от варифокалните очила. Въпреки това най-честата демографска група, която се нуждае от варифокални очила, е тази на по-възрастните, тъй като те са уязвими към развитие на пресбиопия. Тя се определя като разстройство, което засяга хората поради естествения процес на стареене. Възрастта оказва силно влияние върху здравето на окото, което губи способността си да фокусира близките обекти поради загуба на еластичност и гъвкавост на лещите.

Според Американската академия по офталмология варифокалните очила са най-доброто решение за пресбиопия, тъй като удобно позволяват на носещите ги да виждат ясно на всички разстояния. Освен това варифокалните очила могат да се справят и с други съществуващи проблеми с корекцията на зрението, които индивидът може да има. Например, ако вече носи очила поради късогледство, далекогледство или астигматизъм, те могат да бъдат коригирани заедно с пресбиопията с възрастта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X