Напишете дума/думи за търсене

Защо се доверяваме на някои лица повече от други

От какво зависи доверието? Замисляли ли сте се защо вярвате на някои хора повече от други? Ако току-що сте срещнали някого, какво търсите в него, за да разберете дали може да му се доверите или не?

Ключов фактор може да бъде приликата на неговото лице с вашето. Изглежда, че колкото по-голяма е приликата между вас, толкова по-голямо е доверието ви в отсрещния.
Науката твърди, че се доверяваме повече на лица, които приличат на нашите. Това се предполага в скорошно проучване, проведено от Тамами Накано и Такуто Ямамото от университета в Осака и публикувано е в Humanities & Social Science Communications.
Изследването заключва, че това правило изглежда важи само за хора от един и същи пол.

От друга страна, когато непознатият е от противоположния пол, приликата с нас самите не влияе на степента, в която му вярваме. На биологично ниво доверието, което друг ни вдъхва, изглежда е свързано с активирането на амигдалата в определени моменти. Това е субкортикален регион на мозъка, който играе решаваща роля в генерирането на страхови реакции.

Активността на амигдалата се увеличава пред лица, смятани за ненадеждни или подозрително изглеждащи. С две думи, този мозъчен регион не долюбва на лицата, на които не вярваме.


Проучването
Изследователите са проучили 200 японски студенти - 100 мъже и 100 жени, на възраст между 19 и 24 години. Те са направили пълни фронтални изображения на всеки от тях. На снимките младежите били с неутрални изражения и не носели очила или аксесоари.

Областта на лицето била изрязана, за да пасне на квадратна форма, и всички кадри били с размер 512 x 512 пиксела.

Оценителите
Изследователите избрали група от хора, които да проведат експеримента и да анализират 200-те снимки. Те се спират на 30 японски студенти (15 мъже и 15 жени), също на възраст от 19 до 24 години. Те бяха натоварени със задачата да оценят доколко достоверни им се струват лицата на снимките.

Участниците били поставени пред монитор на разстояние 65 см. Всяка снимка им е показвана за 0,5 s. След това те били помолени да оценят надеждността на лицето по скала от едно (много ненадеждно) до седем (много надеждно).

Изследване на доверието
За да оценят надеждността, оценителите (групата от 30 студенти) трябвало да решат дали биха поверили парите си на лицето на изображението.

Резултати
Подобните лица предизвикват положителни емоции.
Затова оценяваме тези хора като уверени и привлекателни. Това потиска активността на нашата амигдала. На свой ред това ни кара да възприемаме това лице като достойно за нашето доверие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X