Напишете дума/думи за търсене

Агнозия - състояние, заради което се чудим дали нещо е чадър, бастун или...

Какво би станало, ако един ден не можеш да различиш чадър от бастун? Или какво, ако вече не може да разпознаваш обекти въз основа на чувството си за допир? Ако нещо подобно ви се случва редовно, може да страдате от някакъв вид агнозия или неспособност да разпознаете информацията, която възприемате чрез петте си сетива.

Думата агнозия е въведена от Зигмунд Фройд през 1891 г. Всичките ви сетива може да функционират правилно, но мозъкът ви не е в състояние да разпознае информацията, която те приемат от околната среда. Инсулт, мозъчна травма и недостиг на кислород могат да причинят вида увреждане, което води до агнозия.

Думата агнозия идва от старогръцки и означава „липса на знания“.

Видове агнозия

• Визуална: невъзможността да се назовават и категоризират обектите въз основа на това как изглеждат. Например невъзможността да погледнете тенис ракета и да разпознаете, че именно това.
• Слухова: трудно разпознаване на звуци. Невъзможността да се прави разлика между различни инструменти в песен.
• Тактилна: невъзможност за идентифициране на обекти чрез докосване. Не може да различите лъжица от вилица, когато ги докосвате.
• Пространствена: затруднено ориентиране и създаване на ментални карти. Невъзможността да се направи ментална скица на собствената ви къща.
• Двигателна: трудности при запомнянето и изпълнението на научени движения. Известна още като апраксия. Например, опитвайки се да облечете тениска на краката вместо на торса.
• Телесна: проблеми с идентифицирането на собственото тяло. Например, мислейки, че собствените крайници принадлежат на друг човек.
Обикновено агнозията засяга само едно чувство. Тоест някой с моторна агнозия е малко вероятно да страда от слухова агнозия. Но винаги има изключения.

Причината, поради която хората обикновено страдат само от един вид, е, че в повечето случаи е повредена само една част от мозъка. Ако има определен вид увреждане на темпоралния лоб, човекът вероятно ще има слухова агнозия. От друга страна, увреждането на тилния лоб вероятно ще
причини визуална или пространствена агнозия.

Ако обаче са повредени две области на мозъка, е възможно да има повече от един вид агнозия. Но има ли лек? Има ли надежда за значително подобрение, когато мозъкът е толкова повреден?

Отговорът е да, има надежда за подобрение. Това е благодарение на инструментите, които трудотерапията, логопедията и невролозите могат да предложат. Когнитивната рехабилитация учи на определени трикове за разпознаване на лица, като фокусиране върху най-отличителните черти на лицето и научаване да ги забелязваме.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X