Напишете дума/думи за търсене

2024 г.: Двоен празник за доц. Румен Димитров - става на 65 години, а медицинският му център "Фемина" на 20

Той е изключително добър в областта на оперативната гинекология, ендоскопската гинекологична хирургия (безкръвни операции), урогинекологията, ултразвуковата диагностика в акушерството и гинекологията

Стотици спасени жени след сложни операции, стотици здрави бебета със здрави благодарни майки, 35 г. прецизна работа с най-съвременната апаратура в акушерството и гинекологията. Това е визитната картичка на доц. д-р Румен Георгиев Димитров, дм, който в края на февруари ще навърши 65 г.

Още като студент в Медицинския университет в София всички знаехме, че д-р Димитров ще се развие като един от най-успешните лекари, казват негови състуденти. Той прави впечатление със знанията и целеустремеността си и на колегите си, и на преподавателите. Никой не е изненадан, когато завършва образованието си през 1986 г. с Хипократов медал. През 1990 г. става асистент в най-голямата университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” - София. Взима специалност 4 г. по-късно и максимално разгръща своя потенциал в полза на пациентите, болницата и университета.

Профилира се в областта на оперативната гинекология, ендоскопската гинекологична хирургия (безкръвни гинекологични операции), урогинекологията, ултразвуковата диагностика в акушерството и гинекологията.

Специализирал е в British Urological Institute, Бристол. Защитава дисертация на тема “Многоканални компютризирани уродинамични изследвания при жени с дисфункция на долния уринарен тракт”.

Доц. д-р Румен Димитров е ръководител на екип с над 25-годишна практика в гинекологичната хирургия. 

Член е на Управителния съвет на Българската асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията и е лектор на нейните обучителни курсове. Автор е на множество научни публикации и съавтор в 7 учебника и помагала за студенти и специализанти. А през тази година бе избран от студентите за любим преподавател.

От 2013 г. е доцент към Катедрата по АГ на МУ - София. Повече от 10 години е началник на Втора гинекологична клиника на СБАЛАГ “Майчин дом”.

Колегите му припомнят тежък случай, който завършва с прекрасен край и за майката, и за бебето.

Преди няколко месеца екипът му оперира 29-годишна родилка с тежко усложнение – плацента перкрета. Плацента превия перкрета е състояние, при което плацентата враства в стените на матката и дори прониква в съседни органи и създава риск за живота на майката от трудно овладяемо кръвотечение. Такава диагноза е изключително опасна и изисква мобилизирането на голям екип от хирурзи и анестезиолози.

Според научната литература чрез планово цезарово сечение се отстранява и матката (т.нар. цезарова хистеректомия). При конкретния случай се налага цезаровото сечение да се извърши в условията на относителна спешност поради непредвидена промяна в тоновете на бебето.

Консултативната лекарска комисия на “Майчин дом” взима решение да се извърши цезарово сечение, без да се минава през плацентата, да се изроди бебето и да се оставят матката заедно с плацентата на място.

Операцията е направена от екипа на доц. Румен Димитров. Три месеца след цезаровото сечение е преценено, че ще се извърши хистеректомия от мултидисциплинарен екип с акушер-гинеколози и уролозите от УМБАЛ “Александровска”.

Освен своята 65-годишнина тази година доц. Димитров ще има още един прекрасен празник - 20 г. на създадения от него медицински център “Фемина”.

Центърът започва работа на 9 август 2004 г. като лечебно заведение за специализирана извънболнична медицинска помощ с основна насоченост към бременността, майчинството и проблемите на жената в различните ѝ възрасти. Центърът изпълнява пълния обем медицински дейности в областта на извънболничната помощ. Предлага висококвалифицирани и сертифицирани прегледи по фетална морфология и фетална ехокардиография заради уникалната комбинация от способности на специалистите, споделящи своите знания с няколко нови поколения медицински специалисти, и ултразвукова техника от най-висок клас.

Всяка пациентка на “Фемина” може да разчита на възможно най-прецизна ултразвукова диагностика на двуизмерна (2D), триизмерна (3D), триизмерна в реално време, (4D) абдоминална и вагинална ехография и пълен обхват доплерови изследвания и еластография за адекватна преценка на състоянието ѝ, налагаща вземането на последващи мерки или даваща ѝ спокойствие за здравето. 

Силата на “Фемина” е в съчетанието на апаратура от най-висок клас и специалисти с огромни знания и клиничен опит

- Доц. Димитров, с какво медицински център “Фемина” превъзхожда останалите лечебни заведения с насоченост към бременността, майчинството и проблемите на жената?

- Създаден като първия тясно специализиран център за ехографска и пренатална диагностика на бременността, “Фемина” отстоява позицията си и се развива. Нашата сила е в съчетаването между апаратура от най-високия клас и специалисти с огромни знания и клиничен опит. Политиката ни е да внедряваме последните постижения на медицинската техника от най-реномираните световни производители. Най-класните машини на световния пазар се доставят в страната и заработват първо при нас. С тях боравят специалисти с уникален опит - авторитетни университетски преподаватели и хабилитирани лица, които са основоположници на съвременната перинатална медицина у нас, и техни ученици и последователи. Ние осигуряваме бърза и прецизна диагностика и консултиране при проблемни бременности и гинекологични заболявания.

- С каква нова апаратура разполага “Фемина”?

- Центърът е първият у нас, разполагащ с най-престижния за момента ултразвуков скенер Voluson Expert 22, който е последният писък на ехографската техника. Неговият мощен хардуер, авангардните му софтуерни приложения и уникалната технология на трансдюсерите създават изображения с невероятно качество и разделителна способност във всички режими на работа: 2D, 3D/4, Доплерови изследвания (пулсов, тъканен, спектрален тъканен доплер, HD-flow). Освен ефектни изображения за пациентките тези режими позволяват изключително прецизно изследване на фините фетални структури, на феталното сърце, отлична визуализация на малките съдове и кръвотока в тях.

- В МЦ “Фемина” лекувате с отлични резултати пациентки с различни гинекологични и уринарни смущения. Сред тях е и стрес инконтиненцията. Какво представлява заболяването и как постигате лечението му?

- Стрес инконтиненцията е симптом, при който настъпва неволево изпускане на урина по време на рязко покачване на коремното налягане. Случва се при кашляне, кихане, физическо усилие, вдигане на тежест, но понякога и при тичане или смях.

Доц. Димитров до най-престижния ултразвуков скенер Voluson Expert 22 за прецизно изследване на фините фетални структури, на феталното сърце и малките съдове
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Доц. Димитров до най-престижния ултразвуков скенер Voluson Expert 22 за прецизно изследване на фините фетални структури, на феталното сърце и малките съдове СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

За да говорим изобщо за лечение, трябва да имаме много точна диагноза на състоянието, оценка на анатомията на тазовото дъно, за да може да преценим кой метод да приложим в конкретния случай. Лечението е хирургическо и нехирургическо. При тежките дефекти се налага оперативна корекция, а при по-леките са възможни методи на алтернативно консервативно лечение. Неоперативното лечение е обект в нашия медицински център. Тук лекуваме с щадящи техники, които дават отличен резултат, без пациентът да изпитва болка, без да отсъства от работа, от дома, без да се налага да се възстановява и да ползва болничен.

Във “Фемина” прилагаме лазерна и електромагнитна терапия.

Лазерната цели да укрепи съединителната тъкан, която поддържа структурите в тазовото дъно. Електромагнитната терапия действа на мускулатурата. Позицията на тазовите органи зависи от два фактора - съединителната тъкан и мускулатурата на тазовото дъно.

Лазерът въздейства на съединителната тъкан, а електромагнитът - на мускулатурата. Съществуват упражнения на Кегел за стягане на мускулите на тазовото дъно, които волево са трудноизпълними и ефектът от тях не е голям.

Електромагнитът прави стимулация, каквато човек никога не може да постигне волево. Той укрепва мускулатурата на тазовото дъно, което не може да се постигне по друг начин. Лазерът пък променя структурата на колагенните влакна. Фотоните, които “удрят” молекулата на колагена, променят нейната пространствена структура. Вследствие на това колагенните влакна се скъсяват. На втори етап настъпва синтез на нов колаген, който е по-отложен във времето. Всичко това води до възстановяване на анатомията на тези структури до степен, че да изчезне симптомът на стрес инконтиненцията.

Можете да ни намерите на:

Медицински център "Фемина"

https://mcfemina.com/

Адрес: гр. София, ул."Дунав" No 47"

Телефон за контакти: 02 / 983 30 20; 02 / 983 57 97; 088 903 05 95

Email: [email protected]

  • Ключови думи:
X