Напишете дума/думи за търсене

3 често срещани родителски грешки, които правят живота на детето по-труден

Родителството е тежка работа, но понякога сами си го правим още по-трудно. Резултатите са нещастни родители, стресирани семейства и вие не може да се насладите на страхотните моменти с децата си.

Нуждаете се от няколко примера? Има три често срещани начина, по които родителите правят живота си (и този на наследниците си) много по-стресиращ от необходимото.

Представяме ви 3 често срещани родителски грешки, които правят живота на детето по-труден.

1. Опитвате се да направите детето си някого или нещо, което не е
Вашето дете е интроверт по рождение, но вие искате екстровертно, социално дете. Детето ви обича да чете, но вие държите да имате спортист в къщата. Вашето дете обича да си пише домашните по-късно през деня, отколкото веднага след училище, но въпреки това настоявате то да седи на бюрото с часове, докато си свърши работата?

Родителството винаги е по-лесно, когато следваме сигналите на децата си, вместо да ги принуждаваме да следват нашите програми. Това не означава да не поставяме ограничения, но означава, че следим за естествените наклонности на детето си, използваме ги за изграждане на положителни умения и взаимодействия и след това му помагаме да се разпростре в области извън неговите зони на комфорт.

Опитайте да следвате сигналите на малчугана си за седмица или две и наблюдавайте как нивото на спокойствие в къщата ви се повишава. Ние сме само гидове на нашите деца, а не стопани на техните съдби. Седнете удобно, отпуснете се малко и оставете вашето дете да ви води в това пътешествие.

2. Контролирате всяко движение на вашето дете
Постоянно ли коментирате всеки аспект от живота на детето си? Казвате ли неща от сорта на: „Това ли ще облечеш? Не си отива с нищо друго и изглеждаш като брашнян чувал."
Или предпочитате „Защо не получаваш добри оценки като сестра си?", а може би дори „Как така всичките ти приятели са неудачници? Защо нямаш по-добри приятели?"

Ако се разпознаете в някоя версия на тези тиради, вие прекалявате с родителството и с вашите заяждания и вероятно правите семейството си нещастно поради това. Лекциите и критиката не работят. Изслушване, задаване на неосъждащи въпроси и предлагане на мили и състрадателни съвети работят – АКО го правите последователно и без лошо отношение.

Вашето дете усеща вашето разочарование и е вероятно да почувства колко сте разочаровани, докато не започнете да разпознавате силните му страни и да му помагате да израсне в тези силни качества. Следващия път, когато се каните да кажете нещо негативно на детето си, спрете и се запитайте дали думите ви ще му бъдат от полза по някакъв начин. Ако не, не ги казвайте.
Освен това се запитайте как бихте се почувствали, ако някой ви каже същите думи. Повечето от нас не обичат да бъдат критикувани на работното ни място, така че защо децата ви биха реагирали добре на това у дома?

3. Неспазване или поставяне на твърди ограничения
Децата са много мъдри към слабостите на родителите си и ако им кажете, че ще загубят привилегиите на гледане на телевизия или игра на плейстейшън, ако не почистят стаята си, но вие не почиствате вашите части от жилището, просто сте ги научили да не вярват на думата ви.

Не поставяйте много правила в дома си, но задайте няколко важни и ги направете неоспорими. Няколко примера може да са спазването на вечерния час, липсата на лошо отношение към братята и сестрите или храненето на кучето.
Когато позволявате на децата си да нарушават правилата, вие ги учите да не ви слушат или уважават. Ако не ви уважават, вероятно ще бъдете ядосани и разочаровани и ще прибегнете до хеликоптерно родителство.

Ако децата ви разберат, че сте сериозни в исканията и намеренията, те ще спрат да демонстрират поведението, което не одобрявате.
Защо да правим родителството по-трудно? Приемете децата си такива, каквито са, и работете с тях. Не се намесвайте в твърде много подробности от живота им, особено когато остареят. Бъдете на разположение, но не се натрапвайте.

И накрая, поставете твърди граници и ги спазвайте, така че детето ви да се научи да ви вярва и да ви уважава. Имате само ограничено време с децата си в дома си, така че не искате ли да направите това време възможно най-приятно и безпроблемно?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X