Напишете дума/думи за търсене

Излагането на детето на постоянни родителски конфликти е насилие

Някои хора се опитват да си казват, че детето им, което е свидетел на постоянен конфликт между родителите си, не е толкова вредно явление за него. Напротив, това може да причини ужасна непоправима вреда на вашето дете.

В Съединените американски щати федералната законова дефиниция за насилие над деца е „всяко скорошно действие или бездействие от страна на родител или попечител, което води до смърт, сериозно физическо или емоционално увреждане, сексуално насилие или експлоатация".

Гледането и слушането на родителите да се карат през цялото време е очевиден източник на сериозна емоционална вреда за всеки, който го наблюдава.

Крясъци, обиди, ругатни, каквото и да било насилие (дори към неодушевени предмети), заплахи за напускане един на друг, намеса на друг член от семейството, съседи или дори полиция.

Повечето хора, които са въвлечени в собствения си брачен конфликт, първоначално са били свидетели на това, докато растат.

Ако сте били свидетели на постоянни караници като дете, изпитвате ли някое от следните състояния като възрастен?
-Депресия
- Безпокойство
- Симптоми на посттравматичен стрес
- Конфликт в интимните отношения
- Неспособност да обичате себе си
- Проблеми с доверието

Психолозите са категорични, че терапевтирането на възрастни, които като деца са расли в нефункционални семейства, отнема толкова време, за да се възстановят от свидетелството си на конфликтите на родителите си, колкото и при други форми на насилие над деца. Има същите последствия и същата невъзможност за възстановяване без значителни усилия (обикновено както от терапията, така и от лекарствата за тревожност/депресия).

Ако четете тази публикация, вие може да сте един от хората, които ще променят семейното си положение, ще предотвратят по-нататъшното малтретиране на детето си, което става свидетел на конфликтите с половинката ви, и ще му помогнете да се възстанови от минало насилие, причинено от вас.

Не е изключено, ако са нанесени достатъчно щети, да се наложи да потърсите услугите на терапевт. Първо трябва да помогнете на себе си и партньора си, а след това да започнете терапията на детето си, за да може да се справи с безпокойството и травмата, които е преживяло досега в живота си.

Никой читав родител няма намерение да малтретира детето си. Когато видите наследника си да се свива от страх или да плаче, вие си казвате, че всичко ще бъде наред и ще компенсирате това по други начини. Но няма други начини да компенсирате това, че детето ви живее в постоянен стрес и безпокойство. Не искате то да порасне и да ви мрази, или по-лошо, да порасне и да постави децата си в същата ситуация, в която то самото е в момента.

Вместо това вие може да бъдете страхотният родител, който има достатъчно смелост и самосъзнание, за да прекрати цикъла на малтретиране на детето си. Може дори да му помогнете да продължи напред, за да преработи и преодолее травмата, която е преживяло до момента. Това може да стане въпреки вашия страх и срам, в името на вашето дете. След това ще бъдете наистина горди от себе си, че сте променили живота на детето си към по-добро по начин, който толкова много хора се чувстват твърде уплашени и блокирани, за да направят.

Не е изключено да успеете да спрете да се карате с половинката си веднъж завинаги с терапия. Но ако това не се случи, може да намерите някого, с когото никога да не се карате пред децата. Или изобщо да не ви се налага да повишавате тон пред никого.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X