Напишете дума/думи за търсене

5 вида петна по детските дрехи, които се перат в пералня

Източник: Pixabay

Колкото и да са внимателни, децата често цапат дрехите си. Но всички родители искат малчуганите да бъдат добре облечени, в перфектно чисти и добре изглеждащи дрехи. 

Има петна, които могат да се премахнат бързо и лесно, без специални химически препарати и дълго чакане. За тях ви е нужна известна подготовка, след което може просто да ги пуснете в пералнята и да извадите от нея перфектно чисти и отново красиви дрехи. Ето защо в следващите редове ще ви разкрием някои малки трикове, които ще ви бъдат от полза в ежедневието.

Петна от трева

Игра в парка, в градината у дома, в училищния двор – лесно е по дрехите на децата да се появят петна от трева. Ще бъде трудно да ги премахнете, ако не се погрижите специално за тях. Но това става наистина лесно: достатъчно е да имате подръка паста за зъби.

Първото важно условие е да използвате паста, а не гел за зъби. Сложете малко количество върху петното и изтъркайте с чиста четка за зъби, която сте потопили във вода със стайна температура. Направете това няколко пъти. Накрая сложете в пералнята и пуснете програма със студена вода. За предпочитане е да перете тази дреха самостоятелно, защото останалите може да се оцветят от тревата.

Петна от кръв

Дали е рана от падане, или безобидно кръвотечение от носа, няма значение – петната от кръв също се перат лесно в перални. Тук правилото е: колкото по-скоро се захванете с петното, толкова по-лесно ще изчезне.

Трябва ви 3% водороден пероксид (кислородна вода), който може да вземете от всяка аптека или дрогерия. Накиснете добре петното в пероксида, след което изстържете с нож за масло или друг нож, който не е остър и назъбен. Изплакнете отново с повече пероксид.

Тези дрехи също се перат в студена вода – когато се третира с топла вода, кръвта става много трудна за почистване.

Петна от мастило

Писането и рисуването в училище често водят до петна от мастило от химикалки или флумастери по дрехите. Но тези петна са сред най-лесните за премахване. Сложете чиста кърпа под мястото с петното и го напоете със спирт или с безцветен алкохол. Попийте с чиста кърпа и ако се налага, повторете. Сложете в пералнята заедно с другите дрехи и перете, както обикновено.

Петна от кал или пастели

Тези два вида петна се обработват по един и същ начин. Оставете петното да изсъхне добре, след което изстържете с тъп нож без зъбци. Внимавайте да не нараните тъканта. После потопете мокра четка за зъби в перилен препарат и изтъркайте мястото отново. Изтъркайте и от лицевата, и от опаковата страна на плата. Сложете в пералнята с другите дрехи, но не използвайте сушилня – тези дрехи е най-добре да изсъхнат на въздух.

Петна от сок от червена боровинка или грозде

Червените сокове са лесни за премахване, ако имате подръка бял оцет и спирт. Смесете 1 супена лъжица оцет с 2/3 чаши спирт. Потопете в сместа чиста гъба и напоявайте петното, докато не се разтвори. Може да накиснете направо в сместа, преди да сложите в пералнята.

  • Ключови думи:
X