Напишете дума/думи за търсене

Възможен ли е балансът между работа и личен живот и как да го постигнем?

Въпросът за баланса между работата и личния живот е най-задаваният през последното десетилетие.

Сякаш всички изведнъж започнахме да живеем на по-високи обороти, да искаме повече, дори да искаме всичко не само в работата, но и в личния си живот, за себе си като хора, за децата си, за домовете си.

Вероятно социалните мрежи имат немалък пръст в тази безкрайна надпревара, защото ни предоставят лесно и в изобилие примери, с които да се сравняваме. Макар да знаем с умовете си, че не всичко от видяното е истина, в сърцето си ни се иска все да имаме повече, защото сме видели, че друг вече го е постигнал.

“В човешката природа е да иска повече. Това ни помага да се развиваме и да вървим напред. Този вечен стремеж често ни подтиква да нарушаваме баланса в живота си. Вместо това е по-добре да се стремим да имаме достатъчно от онова, което важно за нас”, смята д-р Хенриета Илиева, клиничен психолог.

Тя има 30 години опит като консултант и обучител в сферата на преодоляване на стрес, справяне с прегаряне и постигане на благополучие, а най-новото й участие е като гост във видеокаста на Лидл България “Уменията на 21 век”, в който говори именно за намирането на баланса между работа и личен живот.

Има напрегнати дни, важното е да не се превръщат в напрегнат живот

"Има дни - смята Хенриета - които можем да определим като “ох, леле, майко мила”, защото това са най-често повтаряните възклицания - ох, закъсняваме за работа, леле, детето пак е болно, майко мила, как ще се справя с всичко."

Такива дни са неизбежни, но е важно как ги използваме. Дали ни дават сигнал, че е време да подобрим нещо или просто се трупат един след друг и изпиват жизнената ни енергия.

Ако усещате, че сте вечно в режим “ох, леле, майко мила”, направете пауза и си помислете “Аз така ли искам да живея или мога да намеря решение?”

Защо е толкова важен балансът в живота

Балансът е динамичен, естествен процес, който човекът успява много добре да не поддържа. В опитите си да имаме всичко от всичко, изпадаме в крайности - посвещаваме цялото си време на работа или на грижата за семейството и забравяме всички останали аспекти от живота си.

И когато това най-важно нещо изчезне по една или друга причини - пенсионираме се от работата или децата порастват и създават свои семейства извън дома, изведнъж се оказваме на ръба на огромна бездна, която не знаем как да запълним, защото сме забравили кои сме.

"Балансът - казва Хенриета - е индивидуално решение за това да преживяваш удовлетворение и благополучие. Затова и не би могло да има “рецепта” за баланс, валидна еднакво за всички."

По следите на изгубения баланс

Понякога е трудно да си дадем сметка, че сме загубили баланса си, защото прекалено дълго сме подвластни на един и същи лудешки режим на живот.

Най-ясни индикатори, че нещо трябва да се промени, дава тялото ни. Ако не спите добре, ако се будите често през нощта или трудно ставате сутрин - това е един важен сигнал за нарушен баланс.

Промяната на теглото, породена от нездравословни хранителни навици, също е показател, че е време да обърнете внимание на себе си, не само на работата и на другите около вас.

И третият маркер за загубен баланс е умението да си почивате. Да, точно така. Ако се улавяте, че дори по време на отпуската си сте под напрежение, проверявате пощата си, иска ви се да държите нещата “под око”, значи живеете и работите в прекалено стресова, неоптимизирана работна среда и това е добре да се промени.

Как си връщаме баланса

Колкото и да ни се иска, не можем да се изолираме от всички стресови ситуации, само и само да не губим баланса си.

Важно е да се научим да се грижим за себе си и нуждите си и да не си влошаваме сами качеството на живот.

Един от крадците на баланс е мобилният телефон. Заради непрекъснатия достъп до служебната поща, развлекателните видеа в интернет и необятното море от информация, той заема всяка секунда от свободното ни време.

Често се оправдаваме, че така “си почиваме”, но почивката не е само безцелно взиране в екрана, но и активно действие в различна от обичайната среда.

Това най-ясно се вижда по време на отпуска. Ако не успеете да се откъснете от работата си и все си проверявате телефона, как всъщност ще си починете по време на ваканцията, как ще се балансирате?

Решението за това вижте в новия, пети епизод, на видеокаста “Уменията на 21-ви век”

За видеокаста „Уменията на 21-ви век“:

Образователният видеокаст „Уменията на 21-ви век“ е продължение на  успешната вътрешна програма за обучения в лични, социални и граждански умения, която се провежда сред служителите на Lidl.

Той осигурява платформа за разговор по важни за личностното развитие и израстване теми. Водещи на видеокаста са двама служители от HR екипа на Lidl - Александрина Николова и Александър Стоичков. В разговори с експерти те обсъждат актуални теми като медийна грамотност, изграждане на личен бранд в социалните мрежи, асертивна комуникация, поставяне и постигане на лични цели, баланс между работа и личен живот и много други.

Първите четири епизода предизвикаха голям интерес и бяха гледани общо от над 160 хиляди души.

Епизодите от видеокаста „Уменията на 21 век“ са достъпни безплатно в канала на Лидл България в YouTube, като всеки месец ще се предлага на аудиторията по един нов епизод.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X