Навлизаме в сезона на консервираните домати. Ако ги направим на време, може да си имаме вкусна и практична съставка за цялата година - идеален щрих за доматени сосове, паста, яхнии, салси и супи. Но за да постигнете най-добро качество, изберете правилните сортове за отглеждане. Най-добрите домати за консервиране са сливовидните (plum), тъй като са месести, семки почти няма, и са с наситен вкус.
Консервирането е чудесен начин да запазите доматите от градината. Можете да ги купите и от пазара, или да ги отгледате сами. След като ги приготвите и затворите в бурканчета, могат да влязат в рецептите цели, нарязани или сварени в плътен и ароматен сос.
Изборът на домат зависи от предназначението. За сочни сандвичи са страхотни „бифстек" сортове, за салати – черита. За консервиране и сосове конкуренция няма - фаворити са сливовидните. Те са с гъсто месо, малко вода и семки и перфектен балансиран сладко-кисел вкус. При рязане може да ви се сторят сухи, но това е чудесно. Прави идеални за консерви и сосове.
Сливовидните домати са с гъста текстура. Запазват формата си при термична обработка. Имат дебела кожа, което ги прави лесни за обелване след бланширане. Малкото количество семки неутрализира горчивината.
Може да използвате и машинка за премахване на семки, което подобрява вкуса и текстурата. Засадете на слънце (6+ часа дневно), в плодородна и добре дренирана почва, обогатена с компост. Необходимо е да има подпори - колчета или клетки държат растенията изправени, поддържат сушене и предотвратяват болести. Поливайте дълбоко към корена, поддържайте почвата влажна; мулчът помага да задържа влагата и предотвратява гниене.
Коментари (0)
Вашият коментар