Напишете дума/думи за търсене

Първа помощ след обезкосмяване

Раздразненията на кожата след бръснене в областта на подмишниците и бикините са естествена реакция, но в никакъв случай не може да се нарекат приятни. Как да ги избегнете?

Основни правила

Всеизвестно е правилото да използвате само своя лична самобръсначка, но е важно да знаете, че най-добрият вариант е тя да е нова – ако ножчетата не са достатъчно остри, лесно ще възникнат неприятни усещания за дразнене на кожата. По време на бръсненето не прилагайте сапун, а специално предназначено за целта козметично средство. По този начин ще предотвратите не само сърбежа и зачервяването, но и появата на малки пъпчици и врастнали косъмчета. Бръсненето трябва да е само по посоката на растеж на косъмчетата. Не е желателно да прилагате дезодорант веднага след бръсненето.

Как да се спасите от кожните раздразнения след бръснене

Най-лесният начин е по възможност да не използвате бръснарско ножче всекидневно. За предотвратяване на появата на малки пъпчици след процедурата може да ползвате сок от алое. Има и козметични средства с алое, предназначени за употреба след бръснене. Ако прилагате сухо обезкосмяване, е възможно да се появи сърбеж. За да го избегнете, първоначално охладете кожата, с след това нанесете лосион или крем. Срещу сърбеж в зоната на подмишницата са ефикасни компресите с отвара от мента и лайка.

В бикини зоната

носете бельо само от памук или други естествени материи;използвайте самобръсначки само за многократна употреба;някои експерти препоръчват след епилацията са се нанася специален мехлем на базата на хормони, но преди прилагането им прочетете внимателно листовката или се консултирайте с дерматолог, тъй като честото използване на подобни средства е противопоказно;мехлемите със съдържание на цинк значително намаляват възпалението;преди и след епилацията обработвайте бикини зоната със 70% спиртен разтвор – това ще помогне за дезинфекция на кожата и ще свие порите.може да използвате също бебешка пудра или крем с противовъзпалително действие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X