Напишете дума/думи за търсене

Идеи за малка детска стая (галерия)

Едва ли има дом, който да е напълно подготвен в аванс за предизвикателствата, които тази стая от дома има да предложи с времето. Всичко започва скромно и подредено с люлка за приспиване и функционален скрин за повиване и побиране на най-необходимото. И преди да се усетите, то вече е с размерите на планина, която трудно може да се подреди само между четирите стени на детската.

Не е невъзможно, стига да използвате рационално цялото пространство в нея, дори това, което ви се вижда невъзможно.

Една от най-големите загуби на място в стаята идва от леглото. Не може да сложите гардероб над него и дори да има чекмеджета или да е с повдигащ механизъм, пак не е удобно там да разположите книжките или играчките, които е добре винаги да са на достъпно място. Но може да повдигнете леглото нависоко. Ако имате едно дете сигурно не сте мислили за двуетажно, не е и необходимо. Второто легло ще е излишно. Но ако повдигнете едното и го укрепите върху здрава конструкция, може да освободите достатъчно пространство под него за гардероб, бюро или уютен кът за игра.

За безопасност е добре стълбата за достъп да е здрава и стабилно укрепена, както и леглото да е подсигурено с достатъчно висока и надеждна преграда. За най-малките, разбира се, идеята не е много подходяща, но е вариант за оптимизиране на пространството в стаята му, когато поотрасне и стане по-самостоятелно.

Използвайте рационално ъглите в помещението. В тях спокойно може да наместите бюро. Може би малко ще се затрудните да намерите от този вид, но ако ви е скъпо мястото, може да поръчате да ви го изработят. Дължината, която ще спестите от стандартното без това да е за сметка на работната площ, ще може да оползотворите рационално за други цели. А и бюрото между двете стени ще осигури достатъчна дълбочина, за поставяне на всичко, което е необходимо на детето.

Стената зад бюрото също не е за пренебрегване. На нея може да монтирате полици, върху които най-накрая да намерите място за книгите, тетрадките, учебниците и пособията за рисуване. Полиците създават уют, а и са практични. Особено ако сте избрали по-малко бюро, на което детето да твори и под него няма място за контейнер. Помощният шкаф може и да свърши работа за дребните неща, но глобусът например няма как да влезе в чекмеджето.

Уплътнете и пространството в гардероба. Понякога мястото в детската не стига, не заради липсата на мебели, а защото се използват нерационално. Дрешките на малкото дете са малки и не запълват въздуха под лоста със закачалките. Ако страничните плоскости на гардероба имат дупки на различна височина и позволяват преместване на лоста и рафтовете по вертикала, гардеробът може да „расте” заедно с детето, а докато има място, което остава неизползвано, може спокойно да го попълните с кутии.

Конструкцията от дървени кубове е може би едно от най-практичните решения за детската. Не изяжда много от игралната площ в стаята, монтира се лесно на стената, може да се надгражда, когато се налага, или да се използва за разделяне на пространството в помещението. Да не споменаваме колко джунджурии може да помести. Винаги са под ръка, когато дойде за игра и бързо може да бъдат върнати на мястото и от самото дете. По-високите рафтове пък са идеални за настаняване на играчките, които е добре да останат извън ежедневния досег с детските ръчички. Ако използвате конструкцията за преграждане на стаята може и да я лишите от гърбове във всяка клетка, за да не спират светлината.

Свободните кошове и кутии обаче остават ненадминат помощник на реда във всяка детска стая. И спестяват тонове пространство, което иначе остава във владението на играчките. Винаги може да ги придърпат в къта за игра, за да са на разположение, но и за нула време всичко обратно си отива по местата. И са любими на децата. В тях не се подрежда по височина и по големина. Достатъчно е играчките да са прибрани вътре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X