Напишете дума/думи за търсене

Цветята в козметиката: вълшебните традиционни екстракти

От далечни времена валсът на цветята е част от програмата на всички козметични средства. Днес е трудно да си представим крем, лосион или дори сапун без екстракт от роза, невен, метлична или лайка. Какво ни дава всяко от вълшебните растения, по които майките и бабите ни са били луди.

Екстрактите, маслата и другите полезни вещества, получени от цветовете, корените, стъблата и листата на растенията често обединяват в себе си няколко свойства – антисептични, възстановяващи, противовъзпалителни. Затова и „цветните букети” могат да се срещнат в много козметични средства – кремове, серуми, шампоани, лосиони, пасти за зъби. Специалистите обясняват, че активните вещества, получени от цветята, взаимодействат само с роговия слой на епидермиса.

Метличината е богата на полифеноли, флавоноиди и растителни пигменти, които се явяват мощни антиоксиданти. Освен това съдържа аскорбинова киселина, дъбилни и пектинови вещества. Оказва на кожата противовъзпалително, успокояващо и тонизиращо действие. Метличната е особено ефективна в грижата за чувствителна и деликатна кожа. Често се среща в състава на кремовете за околоочната област. Това цвете отлично снема умората, отстранява тъмните кръгове, възвръща блясъка на очите.

Подмладяваща маска: Пуснете 2 с.л. цветове от метлична в 100 мл кипяща вода. Оставете да ври 20 мин. на тих огън. Охладете и разбъркайте с 50 мг мед. Нанесете на чисто лице за 15 – 20 мин. Правете маската 2 пъти месечно.

Розата е кралица сред цветята и по съдържание на полезни вещества: глюкоза, захароза, фруктоза, флавоноиди, различни киселини. Розовото масло притежава прекрасно противовъзпалително и противоалергично действие, успокоява, подмладява, регененрира и хидратира, повишава еластичността на кожата. При редовна употреба предпазва от разширени вени. Нормализира работата на мастните и потните жлези.

Рецепта за суха кожа: Смесете 2 с.л. шипково масло, жожоба и 4 капки розово масло. Сложете сместа в малка бутилка и оставете на тъмно място за 1 ден. Мажете лицето си с този микс всеки ден или сложете 4 – 5 капки от него в крема си за лице.

Невенът е богат на каротиноиди, флавоноиди, салицилова и ябълкова киселина. Екстрактът от цветовете му оказва противовъзпалително, дезинфекциращо, бактерицидно и заздравяващо действие. Освен това защитава клетките от увреждане и преждевременно стареене, предпазва от алергии, отстранява зачервяванията и раздразненията.

Почистваща маска за проблемна кожа: Залейте половин ч.ч. сухи цветове от невен с 1 ч.ч. вряща вода. Покрийте с капак и запарете за 30 мин. След това смелете тревната каша в блендер. Добавете 1 разбит белтък, малко мед и кисело мляко и разбъркайте добре. Нанесете на лицето за 25 мин. Правете маската 2 пъти седмично.

Лайката е едно от най-популярните цветя в козметиката, тъй като е подходяща за всеки тип кожа. Съдържа дъбилни вещества, ефирни масла, има противовъзпалителни и дезинфекциращи качества. Маслата, съдържащи се в лайката, успокояват, отнемат стреса и поддържат постоянно ниво на влага в епидермиса.

Скраб за тяло: Залейте 2 с.л. лайка (може и сушена) с 0,5 л кипяща вода. Оставете да се запари за 30 мин. и прецедете. Смесете лайката с утайка от кафе и скрабът е готов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X