Напишете дума/думи за търсене

Диета за бохеми

Диетите не са за всеки. Има хора, за които удоволствието от живота е по-важно от няколкото излишни сантиметра около талията. Ако сте от тях, не губете надежда – има начин едновременно да хапвате вкусно и да изглеждате добре. Достатъчно е всеки месец за известен период (един до три дни седмично) да минете на разтоварващ режим. През този период може да избирате менюто си самостоятелно спрямо собствения си вкус и финансови възможности, като спазвате няколко основни правила: консумирайте много плодове и зеленчуци и пийте поне 2 литра вода на ден, без да броите към това количество прясно изцедените сокове и билковите чайове. Кои са най-вкусните нискокалорични ястия?

Извара

Тя е един от най-полезните продукти, тъй като е богата на белтъци и калций и е достатъчно нискокалорична. Някои хора я смятат за безвкусна, но ние ще ви предложим рецепти, които ще се харесат и на най-заклетите гурмани. Смесете 100 г извара с една чаена лъжичка ситно нарязани сушени сливи и канела. Още един вариант е да прибавите към изварата кисело мляко, сол, намачкан чесън и пресен босилек. Намажете от сместа върху домати, нарязани на кръгчета.

Риба със зеленчуци

Спокойно изберете в магазина от най-вкусните и мазни риби – например скумрия или сьомга. Изпечете я на скара, но не добавяйте като гарнитура ориз и картофи, а зеленчуци – зелена салата, рукола, айсберг, броколи. Ще се заситите, ще снабдите организма си с витамини и омега-3 мастни киселини и ще се спасите от наднормени килограми – тоест, три заека с един куршум.

Супи

Купете два–три вида морска риба, сварете я, почистете внимателно костите. Сварете леко нарязани на ситно моркови, лук, домати и девесил, след което добавете късчетата риба и оставете да поври на бавен огън. Сервирайте с лимон. Рибната супа навява спомени от морските пристанища и е задължителна част от менюто на всеки бохем.

Зеленчуци на скара

Може да приготвите зеленчуците и на пара, но ако ги изпечете на скара (най-добре на дървени въглища) ще си осигурите нискокалорично гурме пиршество. Избягвайте патладжаните, които са твърде тежка храна. Може да пробвате с тиквички, домати, аспержи, лук, моркови. Към тиквичките добавете сос от кисело мляко, чесън и див копър (резене) за изискан анасонов вкус. Ако не можете да се сдържите, сложете на барбекюто и няколко парчета месо, предварително мариновани в сос от бира, горчица и чесън – ако не консумирате хляб и картофи, няма да се отрази пагубно на фигурата ви.

за още интересни предложения за диети, срещи със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X