Напишете дума/думи за търсене

Неочакваните ползи на сусама за здравето

Колко полезни вещества може да има в семе с размера на главата на топлийка. Когато е сусамово, много.

30 грама от него са достатъчни, за да осигурят на организма над 30% от дневната дажба манган и мед, почти толкова калций и магнезий и около 20% от нужното количество желязо и фосфор.

Ползите от сусама са познати на света от хилядолетия. Но и днес малките семена се считат за мощно средство в помощ на борбата с редица заболявания.

Високото съдържание на цинк в сусама е важно за здравето на тъканите в организма и на кожата. Помага й да е еластична и красива, но и да се възстановява бързо. Маслото от семената има успокояващо действие при изгаряне.

То се грижи и за добрата устна хигиена. Продължителното жабуренето с него има антибактериално действие, подпомага отстраняването на зъбната плака и оказва благоприятен ефект върху венците. Освен това има избелващо за зъбите действие.

Изобилието от магнезий в сусама действа понижаващо на високото кръвно налягане. Семената и маслото са полезни за доброто състояние на сърцето и сърдечносъдовата система и помагат в превенцията на атеросклеротичните лезии.

Костите също има от какво да се възползват. Съдържащите се в сусама калций и цинк са важни елементи в борбата с остеопорозата и са източник на здраве за костната система на организма като цяло. Семената са също източник на минерала мед, което ги превръща в подходящо средство срещу болката и подуването, причинени от ревматоидния артрит.

Фибрите са изключително важни за работата на дебелото черво и изхвърлянето на токсините от организма. Понижават нивата на лошия холестерол, намаляват чувството на глад. Регулират необходимостта от производството на инсулин в организма, а това ги прави ценни за диабетиците. Ако отсъстват от менюто ви под друга форма, може да се обърнете и към сусама. Малките семена има какво да предложат и в този случай.

Както и за здравето на респираторната ви система, в борбата с главоболието, мигрената, стреса, дори предменструалните болки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X