Напишете дума/думи за търсене

За и против за целувките и здравето

Всички сме наясно, че една страстна целувка води до върволица от различни усещания. Сърцето ни бие, кожата ни се влюбва, емоциите ще изхвърчат от гърдите ни. За съжаление обаче едно от усещанията може да е, меко казано, некомфортно.

Явно понякога удоволствието не остава ненаказано. Инфекциозната мононуклеоза, известна още като „болест на целувката”, и сексуално предаваните болести са печално известни спътници на романтиката. Чрез целувката споделяме не само любовта си, но и доста бацили, които понякога са доста досадни за лечение.

Недостатъци (?!) на целувката

Оралното предаване на микроби става чрез слюнка, храна или напитки. Когато човек се целува, чрез слюнката може да усвои доста от инфекциите на отсрещния. Инфекции като мононуклеозата, която често се нарича и „жлезна треска” заради подуването на лимфните възли в цялото тяло, придружено от висока температура, се наблюдава най-често при младите хора. В повече от 90% от случаите инфекциозната мононуклеоза се причинява от вируса на Ебщайн-Бар, който спада към рода на херпесните, ДНК съдържащи вируси. Той може да бъде отделен и върху микроскопични капчици слуз и слюнка при кихане и кашляне. Рядък път на предаване на болестта може да бъде използване на една и съща посуда при пиене и хранене, при което може да се погълне инфектирана слюнка. За щастие, по-голямата част от хората са изложени на заразяване с вируса на Ебщайн-Бар като деца и в резултат на този контакт са изградили естествен имунитет.
И други инфекциозни микроби, които се разпространяват чрез слюнката, се подвизават по повърхността на устата, езика и зъбите. Бактерията стрептококис, която може да причини внушителен брой инфекции, в това число на венците или т.нар. стрептококово гърло.

Дарове на целуването

Слава Богу, целувката носи повече наслада отколкото страх и зараза.
Целуването е дар за здравето на устната ни кухина. Стимулира притока на слюнка, което намалява плаката, гингивита (възпаление на венците, причинено от наслагване на плака) и загниването на зъбите. Целувката помага за предотвратяването на инфекции на венците, което пък увеличава риска от инфаркт.

Целуването ни предпазва от образуването на стрес хормоните, които са отговорни за високото кръвно налягане. Освен това понижава нивото на холестерола, произвеждайки антиоксиданти.
Хората, които се целуват често, по-рядко страдат от проблеми, свързани с кръвоносната система, стомаха и пикочния мехур.

Целувка за вечна младост

Целуването заздравява 30-те лицеви мускули, които участват в този приятен процес. Това води до стягане на бузите ни и служи като естествена превенция на увисване на кожата. Колкото повече целувки, толкова по-малко годинки върху лицето ни.

Слабостта в мускулите и безсънието също не припарват до целувачите.
Японски учени твърдят, че половинчасово целуване като нищо може да намали симптомите на кихане, породено от алергия. Когато докосваме устните на любимия си, забавяме производството на хистамин – амина, който се намира във всички телесни течности и е в основата на освобождаването на алергични реакции.
А следващия път, когато се разхълцате, просто нацелувайте партньора си. Кихането набързо ще приключи със своя тормоз.

Да показваме любовта си по този приятен начин е чудесен знак, който мозъкът ни разпознава като сигнална ракета за производство на „щастливите” хормони окситоцин и ендорфин. И ей така, неусетно, се превръщаме в уютни топки от любов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X