Напишете дума/думи за търсене

Практични идеи за малки домове

Най-голямото предизвикателство на малката къща е как да поберете всичко необходимо в ограниченото пространство. Компромисът е поносим, когато става дума за излишен скрин, стол или диван, но с кухнята положението е съвсем различно. Едва ли може да се разделите с мивката, печката или хладилника. Но може да ги затворите в шкаф. Така кухнята остава на разположение, но не е задължително да я виждате непрекъснато и да ви пречи.

Почти всеки малък хладилник би ви свършил работа. Дори не е задължително да е специално пригоден за вграждане. Стига да е съобразен с размерите на шкафа.

Не е необходимо керамичният плот да заема много място. И два котлона са достатъчни.

Мивката може да покриете с капак и да увеличите работното пространство, когато се налага.

Решение за фурната също може да се намери. Ако сте привърженик на микровълновата технология, е още по-лесно и пестеливо на пространство. Вдигнете фурната високо, за предпочитане над мивката, за да не пострада от топлината на котлоните.

Вътрешната страна на вратите на шкафа използвайте да наредите чиниите, чашите, подправките. Дори може да ви остане място за бутилка вино, олиото и оцета.

По-трудно е да поберете тенджерите, тиганите и приборите за готвене, но може да ги включите като декор в интериора. За целта ви трвбва решетка или релса, прикрепена здраво за тавана или стената и наръч куки, за да ги поставите.

Залепете кухненските ножове на стената

Така няма да ви се налага непрекъснато да ги търсите и да ровите в чекмеждето с всички прибори. Всичко, което ви трябва, е магнитна лента, която да поставите върху една от кухненските стени. От съображение за сигурност, може да прикрепите магнита нависоко, далече от детските ръчички.

Уверете се, че ножовете прилепват плътно и здраво, за да не падат и за да избегнете евентуални инциденти.

Остров на колела

Всяка домакиня има нужда от гъвкави решения в кухнята. А ако са функционални и лесни за преместване, още по-добре. Кухненският остров е незаменим, когато пространството в тази обител не стига. Не само осигурява екстра работна площ, но е в състояние да побере куп посуда, прибори, покривките и домакинските кърпи.

За да ви е под ръка, го оборудвайте с колелца. Така може да го приберете лесно в ниша под кухненския плот, за да не пречи и да го издърпате, когато ви потрябва.

Рафт за банята

Често се чудите къде да сложите кърпите в банята. Местите ги от закачалка на закачалка и все не са на място. Тичате всеки път до гардероба в спалнята или молите за някой член на домакинството да ви услужи с хавлия. На всичкото отгоре банята е мокра непрекъснато, а това е сериозно предизвикателство за сухите халати за баня.

Може да решите проблема и с подръчни материали. Ако ви се намират няколко излишни ратанови панери за съхранение на вещи, превърнете ги рафтове за банята. Просто закрепете дъната им здраво за стената или ги окачете с кукички на релса.

Лук в чорапче в кухнята

Нямате специално място за съхранение на лука, а все трябва да ви е под ръка. Ушийте му чорапче и го закачете на разположение в кухнята. Най-обикновена вакуумна закачалка ще ви свърши работа, а за чорапчето може да използвате всеки наличен в дома ви плат, стига да е дишащ. Трябва ви само малко време, творческо вдъхновение и шевна машина под ръка. Последното не е задължително, може да го съшиете и на ръка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X