Напишете дума/думи за търсене

Как да удължим живота на керамичните съдове

Храната е по-вкусна в гювеч, спор да няма. Много домакини се въздържат да ползват глинените съдове в кухнята, защото лесно се чупят. Основното правило за опазване на гювеча здрав е свързано с температурата. Студеният и сух отвън съд се слага в студена фурна. Температурата повишавайте постепенно – с 50°С през 15 минути. След приключване на готвенето, не слагайте гювеча в мократа мивка или върху студена повърхност.

Ако не сте сигурни в издръжливостта му по време на готвене, сложете лист алуминиево фолио върху решетката на фурната, преди да поставите съда. Това няма да се отрази на готвенето, но ще ви спести горещата и мазна бъркотия, ако гювечът се спука. Избягвайте да слагате керамичните съдове в миялната, това скъсява живота им. А и всяко случайно разместване на съдовете, може да причини пукнатини.

Съществуват теории, че ако натриете отвън дъното на глиненото гърне с чесън и го оставете да престои 24 часа преди да го използвате, вероятността да се спука е по-малка. Същото се отнася и за обтриването на съда с олио отвън и отвътре. Опитайте, поне няма да навреди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X