Напишете дума/думи за търсене

Бързите диети дават по-добри резултати

Бързите диети дълго време бяха набедени за неефективни, заради йо-йо ефекта. Учени от Мелбърнския университет обаче ги реабилитираха.

Дълги години здравни експерти алармираха, че кратките диети са опасни, че с тях се отслабва бързо, но после трудно се задържат килограмите, че крият рискове за здравето и че всъщност са неефективни, защото ще ни дадат желаното тяло само за седмици. Но днес вече ако някой ви каже, че ако свалите прекалено бързо килограми, най-вероятно бързо ще ги върнете, може да го оборите с аргументите на австралийските учени. Ново изследване доказва, че бързите диети дават по-добри резултати от дългите режими за отслабване.

Изследователи от Мелбърнския университет наблюдават над 200 човека, страдащи от затлъстяване. Половината от тях са подложени на режим, продължаващ 36 седмици, по време на който дневният прием на калории не надвишава 1500 за жените и 2300 за мъжете.

Другата половина се подлагат на диета с много по-ограничен калориен прием – между 450 и 800 дневно. Поставената цел е отслабване с поне 15% от теглото. Процентът не е избран случайно, защото според австралийските учени, ако човек загуби над 12,5% от теглото си, тогава шансовете да задържи новите килограми се увеличават драстично.

Резултатите изненадали дори изследователите, защото 81% от групата, подложена на бърза диета минала 12,5% за сваляне от теглото, а същия резултат постигнали едва 50% от групата, подложена на бавен режим.
Учените изтъкват няколко причини за получения резултат. Преди всичко те са категорични, че бързите диети стимулират повече мотивацията ни
и понеже при тях често резултати се постигат почти веднага, това дава допълнителен стимул на отслабващите. Докато при по-бавните режими, човек по-лесно се изкушава да съгреши, резултатите идват по-бавно и понякога в течението на времето губим първоначалния си ентусиазъм да сме стриктни.
Но най-важното доказателство според австралийските учени е, че при изследваните пациенти 43 човека от групата, подложени на бавен режим и 61 от групата, подложени на бърз са качили килограми с еднакво темпо и в еднакво количество във фазата на стабилизиране на теглото след спирането на диетата.

Изследователката Катрин Пърсел от Мелбърнския университет подчертава: „Нашето изследване категорично доказва, че след какъвто и да е режим, има известно качване на килограми, но то в никакъв случай не зависи от типа диета – краткосрочна или дългосрочна, а по-скоро зависи от начина на живот, на който се отдават отслабналите. Дори да са били на бавна диета, ако веднага след това се върнат към висококалорично хранене, неизменно ще върнат килограмите си. А ако се подложат на бърза диета, ще трябва да се ограничават за кракът период, а след това ще преминат на по-балансиран, но не прекалено свободен режим, и тогава шансовете да запазят свалените килограми, е много по-висок“.

Според специалистите успешната формула за отслабване е бърза диета, последвана от по-дълъг период на известни ограничения във храненето. Затова те препоръчват при лечение на свръхтегло да се прилагат различни диети като се редуват периоди на по-ограничен калориен прием, след това по-дълги периоди на по-свободно, но все пак здравословно хранене и при нужда отново кратки периоди на ограничен режим. И така, докато пациентът постигне желания резултат.

А когато не става дума за пациенти със свърхтегло, а просто за дами, които са в нормалните здравословни граници, но искат да отслабнат по собствена преценка, диетолозите препоръчват кратка диета и след това възстановяваща фаза, която да продължи поне два-три пъти времето на периода на бързия режим. По този начин ще се отложи йо-йо ефектът и ще се задържат все по-дълго новите килограми. А колкото повече време задържаме новото си тегло, толкова повече тялото ни започва да свиква с него и да го възприема като нормално.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X