Напишете дума/думи за търсене

Ескалиращият бяс при близнаците се овладява

Говорим за онова ужасно поведение, при което децата-близнаци прогресивно засилват състоянието си на „дивеене“, като реакция един към друг. Всички родители на близнаци са се сблъсквали с това поведение. То може да започне още от ранна възраст или по-късно – когато децата вече тичат и викат, и унищожават всичко по пътя си.

Примерите за проявите на синдрома са много. Например единият близнак бута неволно чашата на другия, пострадалият хваща чашата на близнак номер 1 и я чупи за секунда с крясъка: „И ти няма да си имаш чаша“. Не може да се справим веднага с това ескалиране, но може да се опитаме да го контролираме.

Разделяйте ги за известно време
Ако имате навик да разделяте децата от време на време в отделни стаи, то пикът на проявите на синдрома ще спадне. Отделянето на децата и за по-дълго време – няколко часа или цял ден, като магическа пръчка ги прави напълно различни – хлапетата са готови да си сътрудничат с вас, щастливи, че времето и вниманието ви в момента изцяло им принадлежат, няма я конкуренцията в разговорите и игрите. Може да въведете дни, в които всяко от децата да прекарва само с мама, или с тати. Така ще заздравите връзката с всяко едно дете и ще насърчите индивидуалността им.

Отвличайте им вниманието
Обезвредете ги с нещо, което би им доставило удоволствие. Като да направят снимки с новия ви дигитален фотоапарат или да измият чиниите. Разбира се под ваш надзор.

Намалете съревнованието
Те винаги се съревновават за предмети, внимание, одобрение. Затова на първо място се старайте винаги да ги третирате равноправно, честно и справедливо. Отделяйте достатъчно време лично на всяко дете. Направете така, че всеки да е сигурен, че ще дойде неговият ред. Ако говорят един през друг, накарайте ги да разберат, че всеки ще бъде изслушан и дайте думата на този, който е започнал пръв.

Давайте им свобода, любов и общуване
Ако контролът и наставничеството са всичко, което чуват децата от нас, рискувате да ги превърнете в апатични или в бунтари. Затова покажете, че ги обичате. Когато децата искат да направят нещо различно, ние инстинктивно казваме не. А може да изпълним желанието им по безопасен начин. Може да им позволим като възрастните да измият чиниите, като преди това сме махнали вилиците и ножовете. Може да счупят или разбият яйцата за омлета, да сипят сол в тенджерата. И петгодишните може да избършат праха от нощното шкафче с парцал. Фантазията на децата ще ви подскаже как да ги включите в леко опасни, но вълнуващи и интригуващи занимания, които поне за известно време ще пренасочат огромната им разрушителна енергия към позитивни действия.

-----
Родителите също са подвластни на симптомите на ескалация. Не позволявайте да излезете от контрол. Пребройте до 10 (или повече), излезте от стаята, поемете дълбоко дъх.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X