Напишете дума/думи за търсене

Откриха тайнствени кухини в Хеопсовата пирамида

Хеопсовата пирамида

Температурни аномалии са открити в Хеопсовата и Хефреновата пирамиди в Гиза. Според проучващия екип това може да са тайни помещения, недокоснати през вековете, съобщиха световните медии.

Учените се натъкнали на същото явление и в Наклонената и Червената пирамиди в Дашур.

С термални камери изследователите засекли разлика в температурата на камъните на земното ниво по източната страна на Хеопсовата пирамида. Няколко каменни блока били с 6 градуса по-топли от съседните. Това се отразява от термалните камери с появата на това място на топли цветове, докато останалата част от пирамидата е със студени краски - от синьо до цикламено.

Зад тези камъни може да се крият тайни погребални зали с мумии и съкровища, предполагат експертите. Има обаче и други обяснения за разликата в температурата - въздушни течения или различен вид камъни, пише “Дейли мейл”.

По програмата “Сканирай пирамидите” учени от Египет, Франция, Канада и Япония сканират древните постройки, за да разгадаят тайните на вътрешната им структура. Наскоро те откриха аномалии и в пирамидата на Тутанкамон. Предполага се, че там може да се таи погребалната камера на красивата царица Нефертити. В изследваните пирамиди в Гиза не са открити мумии и това подхранва надеждите, че телата на фараоните, жените и богатствата им може би лежат необезпокоявани в тайни некрополи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X