Напишете дума/думи за търсене

Джейми започва битка със захарта

В новото телевизионно предаване на 24 Kitchen „Захарната битка на Джейми“ Джейми Оливър изследва влиянието на захарта върху увеличаването на заболяванията като затлъстяване и диабет тип 2 в световен мащаб.


Във Великобритания заболяваемостта от диабет тип 2 се е увеличила с 60% за последните десет години, а затлъстяването от дълго време се смята за национална епидемия – то е 60 % при възрастните и 30% при децата. Тези две заболявания съсипват живота на милиони хора и са на път да фалират Националната здравна каса на Великобритания.

В предаването Джейми се среща с хора, страдащи от усложнения при диабета. Един от тях е Джулиан. Той страда от диабет тип 2 и наскоро е претърпял ампутация на едното си стъпало. „Не знаех, че имам диабет, докато не получих гангрена на два пръста на крака си“, споделя той преди снимките. „Мислех, че това не може да ми се случи на мен, но ето че се случи.“ Над 7000 души на година претърпяват ампутации в следствие на диабет.

В друг от епизодите на предаването Джейми се среща със стоматолога Ричард Портър, на когото често му се случва да вади както млечни, така и постоянни зъби на деца под 10-годишна възраст. На някои от тях се налага да поставя протези.
Джейми присъства, докато стоматологът вади изгнилите зъби на 6-годишния Марио. Той е един от 26 000-ите деца в начална училищна възраст във Великобритания, които всяка година посещават болница заради развалени зъби.


„Захарта е основният причинител на заболяванията, заради които децата посещават болниците в страната. Статистиката е убийствена и това е най-големият и най-належащият проблем, който имаме“, казва Ричард.

Към момента Световната здравна организация препоръчва приеманото количество захар на ден да е максимум 15 ч.л. за мъжете и 12 ч.л. за жените.
Но препоръката на правителствения Научен консултативен съвет по хранене на Великобритания е дневният лимит да е 7 ч.л. захар.

В своето проучване по време на предаването Джейми разбира, че някои британци консумират по 40 ч.л. захар дневно. За съжаление обаче много хора консумират повече захар, отколкото предполагат.

С помощта на диетоложката Луси Джонс Джейми се опитва да разбере колко захар поемаме без да знаем, консумирайки уж здравословни храни, като зърнени закуски, нискомаслено кисело мляко, супи, хляб, овкусена вода и готови сосове. Те откриват, че в средната дневна порция на човек се съдържат 36 ч.л. захар – пет пъти повече отколкото експертите препоръчват.

Очевидно е, че нещо трябва да се промени и Джейми смята, че данъка върху подсладените напитки е едно от решенията. Той поема предизвикателството да убеди правителството в резонността на тази мярка.

Гледайте първото предаване на "Захарната битка на Джейми" по 24 Kitchen на 14 ноември (събота) от 13.30 ч. и научете повече подробности в следващия брой на сп. "Рецепти за здраве".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X