Напишете дума/думи за търсене

Професор Байкова: "Слагам зеленчуци даже в кюфтетата"

Свикнали сме да чуваме съвети от диетолозите как да се храним, но този път ще надникнем в техните чинии и ще поискаме да ни кажат как те се хранят, за да са здрави и в добра форма. Своите трикове разкрива проф. Байкова – ръководител на Катедрата по превантивна медицина, Факултет „Обществено здраве”, Медицински университет-София.

Закусва овесени ядки и трици с кисело мляко

Сутрин проф. Байкова първо изпива едно кафе с мляко и с мед. След 15-20 минути идва ред на закуската. Обикновено хапва 3 лъжици кисело мляко с овесени ядки и трици (чудесно измиват червата). Освежава се с плод, защото влияе добре на перисталтиката й. Обича киви или да пийва фреш от портокал или ябълка. „Ако искам да разнообразя закуската си, правя филийка пълнозърнест хляб от брашно тип 1850 (с фибри) с лютеница и с извара.” В 10 ч. пие още едно кафе или билков чай. Хапва си и плод. През лятото все посяга към черешите. На обяд залага на топли блюда – супа или печено месо. Задължително понеделник и петък обядва постно ястие – ориз със зеленчуци, боб или леща, и се разхлажда с таратор. Към 16 ч. пак идва ред на плод, а ако няма подръка, изпива един айрян.

професор Байкова
професор Байкова
Вечерите й никога не са въглехидратни

„Приготвям миш-маш или яйца с марули, със спанак, с домати, с чушки или с лук. Правя пълнени чушки с извара или месо и зеленчуци. Два пъти седмично, обикновено събота и неделя, поднасям риба, приготвена с ябълки, портокал, сливи. Така рибата променя вкуса си и е фантастична”, споделя диетологът. Услаждат й се и кюфтета, но не пържени, а печени, и то от смляно месо от шол – телешко и свинско. „Слагам всякакви зеленчуци почти във всички ястия, дори в кюфтетата.”

Що се отнася до готварските съдове, които ползва: „Доволна съм от тиганите с керамично покритие, ако искам да запечатам зеленчук с малко мазнина”, казва проф. Байкова. В готвенето не отрича слънчогледовото олио, защото е най-богато на витамин Е. А прави ли супата със зехтин екстра върджин, слага го накрая, за да запази полезните му вещества.

Разтоварващ ден със супа

„Когато искам да направя програма за редукция на килограмите след парти или рожден ден, където хапвам от всичко, правя разтоварващ ден. Обичам зеленчукова супа без картофи, която e единствена в моето меню в този ден, или си правя тараторен ден, за да се чувствам свежа”, обяснява проф. Байкова.

От хранителните добавки взема омега-3 мастни киселини, а в рисковите зони от настинки и грип добавя витаминни и минерални комплекси, калций, витамин Д. Понякога приема глюкозамин фосфат за ставите, тъй като е в движение по 16 часа на ден, и така подсилва ставните хрущяли. От време на време взема чернодробен протектор за изчистване на черния дроб.

Не купува субпродукти

Реши ли да приготви пиле, никога не го готви с кожа и с трътка. Използва само месото. Не купува дробчета и други субпродукти, защото са пълни с всички анаболни продукти и антибиотици, с които ги тъпчат производителите. През уикенда приготвя на семейството си зеленчукова баница – със спанак, с праз лук или с друга зеленина, добавя извара и малко сирене, яйца и зехтин. Най-важното е, че използва само половин пакет кори и в тавата има предимно зеленчукова плънка.

Ако синовете й, които са лекари, поискат колбас за сандвич, тя не купува, а прави от бонфиле, което увива в конец и го задушава в малко вода. В нея слага кубче масълце, черен пипер, листни зеленчуци. След 20 минути го изважда, маха конеца, поръсва го с червен пипер и чубрица и го слага в хладилника.

За още срещи със специалисти по здравословно хранене, вкусни предложения и практични съвети търсете списание “Рецепти за здраве”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X