Напишете дума/думи за търсене

Храни за стройна фигура

Скорошно британско изследване показва, че определени продукти са едновременно вкусни за небцето и полезни за здравето и за фигурата, които ги прави идеални за празничната трапеза. Те осигуряват наслада на небцето, имат свойството да топят мазнините, а допълнителният плюс е, че помагат за лечение и превенция на диабет.

Овес. Идеална закуска, богата на аминокиселини като триптофан и лизин, а също и на фибри, протеини, етерични масла, органични киселини и витамините В1, В2, В6, К. Най-полезен е, когато е сварен на бавен огън.

Гъби. Освен че са възхитително вкусни, те се борят с мазнините и са страшно полезни. Най-добре е да са пресни. Добавяйте ги към салати, омлети, меса. Може да ги използвате и в сух вид, а рекордьор по здравословни качества е китайската черна гъба шийтаке.

Лук. Придава аромат на ястията и защитава от сърдечни болести. Лукът съдържа повече витамин С дори от лимона и има бактерицидно действие срещу вируси, което не е за подценяване през студения сезон. Френската лучена супа е достатъчно изискано празнично ястие. Смело добавяйте суров лук към салатите – предразсъдъкът, че трябва да се пазите от силния му аромат, отдавна е отживелица.

Банани. Те съдържат калций, който е необходим за костите, зъбите и кръвта. Те съдържат и захар, което ги прави идеални за десерт или за лека закуска.

Още отличници

Пилешко и пуешко. Това месо е отличен източник на протеини, поради което е добра да го включите в менюто за празниците. Протеините (наричани още белтъчини) осигуряват на организма аминокиселини – строителни материали за мускулните тъкани. Богатите на протеини храни се усвояват бавно и лесно. Затова ако ги консумирате разумно, ще подобрите контрола върху апетита и ще отслабвате, без да изпитвате глад.

Млечни храни. Освен че осигуряват значително количество белтъчини, те съдържат още калций и витамин D. Слагайте по-често на масата сирене и кисело мляко и няма да имате проблем с натрупването на излишни килограми.

Бобови – фасул, леща, грах. Те са чудесен източник на фибри, протеини и минерали, сред които калций, селен и желязо. Фибрите помагат да се намали телесното тегло и гарантират усещане за ситост. Бобовите храни имат ниско съдържание на мазнини и никакъв холестерол.

Риба. Освен че осигурява добро количество протеини, тя съдържа и ненаситени киселини. Сьомгата например ускорява обмяната на веществата, а дневната норма йод се съдържа само в една порция от тази риба. Омега-3 дават сили, бодрост, работоспособност и добро настроение. Скумрията и треската също са изключително полезни.

Чай мате. Тази южноамериканска напитка стимулира храносмилането, а съдържащият се в нея кофеин ускорява процеса на изгаряне на мазнините. Матето съдържа изобилие от ценни витамини и минерали, които се усвояват лесно и подпомагат нормалната дейност на органите. Освен това регулира холестерола и кръвното налягане и пречиства кръвта. Идеален вариант е да си направите от сутринта една кана мате и да пиете през целия ден – по една чаша половин час преди хранене.

Бадеми. Тънкостта е да ги консумирате с люспата, тъй като в нея се съдържат много полезни флавоноиди. Освен това учените обясняват, че консумацията на бадеми на практика не влияе на нивото на кръвната захар. Ако хапвате 10 бадема на ден, ще се предпазите не само от болести, но и от напълняването по празниците.

Папая. Сложете я на трапезата заедно с другите екзотични плодове и ще помогнете на организма си да стопи излишните мазнини. Папаята съдържа много ензими, които спомагат за оптималното усвояване на протеините, витамин С и магнезия. Най-добрата дозировка е по половин папая след обяд и вечеря за ефективно храносмилане.

Яйца. Те са доста популярна съставка за салатите по празниците, но условието да ги направите полезни е да не прибавяте към тях майонеза. Яйцата влияят на нивото на хормоните и понижават апетита. Съдържащият се в тях хормон адинопектин ускорява обмяната на мазнините. Ще подпомогнете отслабването, ако хапвате омлет или варени яйца 2 пъти седмично в комбинация със свежи зеленчуци.

Домати. Благодарение на високото съдържания на калий те извеждат водата от тялото, стимулират храносмилането, топят излишните килограми и правят съединителната тъкан по-еластична. Добавяйте домати към сандвичите, за да ги превърнете в наистина здравословна закуска.

Аспержи. Те са деликатес и не са особено евтини, но празниците са чудесен повод да ги сложим на трапезата. Аспержите са богати на протеини и въглехидрати, на витамините А, С, Е, К, на фолиева киселина, минерали и фибри. Може да ги бланширате леко в подсолена вода или да ги задушите в масло. Освен че съдържат


За още практична информация и вкусни предложения търсете  списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X