Напишете дума/думи за търсене

Как да се отървем от високия холестерол с подходящата храна - втора част

Повишеното ниво на холестерол в кръвта е един от най-сериозните фактори, повишаващи риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Холестеролът представлява бяло мазно вещество, неразтворимо във вода, което се съдържа в клетъчните мембрани на всички тъкани и чрез кръвната плазма се разнася по цялото тяло.

Обикновено лекарите описват високото ниво на холестерол като „мазна кръв”. Това означава, че в кръвта циркулират твърде много мазни субстанции. Излишъкът се натрупва по стените на артериите и може да ги запуши, което от своя страна предизвиква сърдечносъдови заболявания – инфаркт, инсулт, стенокардия. Ако се пропуснали първа част на материала, прочетете тук.

Повикайте на помощ морковите. Те също действат идеално заради съдържанието на пектин. Хапвайте по 2 моркова на ден, за да понижите холестерола с 10 до 20%. Зелето, броколито и лукът имат подобни свойства.

Яжте телешко месо, но в разумни граници. Ето ви изненада! Червеното месо – скандално известен източник на наситени мазнини – може да бъде отчасти полезно за сърцето, ако е по-постно и видимите тлъстини са изрязани. Британски учени препоръчват на хората с изключително висок холестерол диета с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, което означава по 200 г нетлъсто месо на ден. Установено е, че при такъв режим на хранене нивото на холестерола пада с 18,5%.

Нискомасленото мляко е полезно за здравето. Д-р Аура Килара, доцент по диетология в Университета в щата Пенсилвания, е установил след експеримент, че ежедневната консумация на обезмаслено мляко в продължение на 12 седмици намалява холестерола с около 8%. Според него този продукт възпрепятства образуването на холестерол в черния дроб.

Яжте чесън. Лекарите отдавна са наясно, че суровият чесън в големи количества може да намали вредните мазнини в кръвта. За нещастие миризмата му може да съкрати и броя на приятелите ви. Под влияние на топлинната обработка обаче чесънът губи своята способност да понижава холестерола. Новината е, че в Япония се произвежда течен екстракт от чесън, който почти няма аромат. Установено е, че след прием на 1 г течен чеснов екстракт на ден нивото на холестерола пада средно с 44 единици за 6 месеца.

Пробвайте едни необичайни семена. Псилиумът (индийски живовляк) освен че регулира дейността на стомаха, понижава и стойностите на холестерола. Според най-новите изследвания 1 ч.л. семена от псилиум 3 пъти на ден понижава холестерола с около 15% за 8 седмици. Лекарите смятат, че продуктите, съдържащи псилиум, може да бъдат добро допълнение към лекарствените средства, когато само диетата не е в състояние да понижи холестерола в кръвта.

Намалете кафето и не пушете. Изследване, проведено от тексаския учен Бари Р. Дейвидсън, свързва употребата на кафе с високия холестерол. Според лекарите повече от 1 кафе на ден е вредно, като уточнението е, че когато напитката е приготвена по метода на филтруването, не повишава нивото на холестерола. Цигарите пък намаляват количеството на „добрия” холестерол в кръвта и увеличават „лошия”.

Отпуснете се! Обикновеното разпускане може успешно да снижи равнището на холестерола. Маргарет А. Карсън, медицинска сестра в Ню Хемпшир, САЩ, е установила, че сърдечно болните пациенти, които два пъти на ден слушат спокойна и приятна музика, показват значително понижаване на холестерола, отколкото пациентите, които четат за удоволствие.

Добавки, които се борят с холестерола. Представяме ви най-ефикасните добавки, но преди да ги приемете, е необходимо да уточните дозировката им с лекар.

Ниацин (известен още като витамин В3). Д-р Кенет Купът от Далас, Тексас, казва, че е добре да се започне с малки дози, например 100 мг на ден, след това дозата постепенно да се повишава в течение на няколко седмици до 1-2 г 3 пъти на ден. Но помнете, че рязкото увеличаване на употребата на ниацин може да предизвика силно зачервяване на кожата, стомашни разстройства, а понякога и нарушаване работата на черния дроб. Затова задължително обсъдете приема на витамин В3 с вашия лекар.

Витамин С. Той повишава „добрия” холестерол, а действието му е подобно на това на пектина.

Витамин Е. Изследване, проведено от френски и израелски учени, твърди, че е добре да се използва витамин Е от лицата с високо съдържание на холестерол в кръвта.

Калций. Предписва се не само за укрепване на костите, но за подпомагане дейността на сърцето. 1 г калций на ден в продължение на 8 седмици понижава холестерола с 4,8% при лица, които имат умерено високи нива на това вещество.

Важно!
Спортувайте. Кардиологът от Род-Айлънд, САЩ, доц. д-р Пол Д. Томпсън смята, че физическите упражнения намаляват натрупалите се по стените на артериите холестеролови плаки. Освен това спортът помага на организма да пречисти мазнините от кръвта след хранене. Ако мазнините не се задържат в кръвта твърде дълго, шансът да се отложат по стените на артериите намалява. Хората, които се занимават с бягане, се прочистват от мазнините 75% по-бързо и ефикасно от тези, които не спортуват.


за още практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X