Напишете дума/думи за търсене

Митове за фобиите

„На страха очите са големи”, „Страх лозе пази”, „Преклонена главица сабя не я сече”. Изобилието поговорки за страха в езика ни е доказателство, че винаги сме отдавали огромно значение на тази емоция. А психолозите са единодушни, че колкото повече се фокусираме върху това чувство, толкова по-плътно то ни обхваща.

Напук на твърдението, че днес технологията ни помага да сме по-защитени, неврозите и депресиите се превръщат в епидемия. Млади хора, които се радват на добро здраве, стабилни доходи и уж щастлив личен живот, изведнъж се оказват впримчени в оковите на страховете си, а тялото им бавно, но неумолимо реагира със здравословни проблеми. Светът около нас „култивира” устойчиви страхове още от най-ранна детска възраст, които ни тормозят поне докато не осъзнаем какво си причиняваме сами.

Легенди за страховете

Ето няколко от най-разпространените митове, които ни съсипват спокойствието: психоаналитичен – нещастията са резултат от травматични отношения с родителите, „записани” са в подсъзнанието, предизвикани са от възпитанието; биоенергиен – за всичките ми проблеми са виновни „енергийни вампири”, които изпиват силите ми; магически – неуспехите ми са резултат от направена магия; сакрални – имам грехове, които изплащам; кармичен – нося си последствията от предишни животи; астрологичен – роден съм под нещастна звезда. Нужно ли е обаче да им придаваме чак такова значение?

Защо се страхуваме?

Смисълът, заложен в природния механизъм на страха, е развитие на умението правилно да реагираме на опасни ситуации. Но ако за малките деца страхът е полезен, тъй като те все още не могат да преценяват опасностите, при възрастните страховете обикновено са вредни. За съжаление неудачният жизнен опит често води до съществуване в постоянна тревога, която се превръща в норма. В крайна сметка човек се бои да се успокои и отпусне, защото има измамното усещане, че така ще предизвика лоши събития, за които ще се окаже неподготвен. Според психолозите невротичната тревога се получава тогава, когато се стараем да се отърсим от черните мисли, но не осъзнаваме конкретните си страхове – мислим си, че всичко „не е наред”, но нещо тайно продължава да ни гложди, забранявайки ни да се наслаждаваме на света около нас. Така страхът неусетно става обичаен фон на всекидневния ни живот. Околните ни дразнят, но и самите ние сме си неприятни – получава се порочен кръг, измъкването от който ни се струва невъзможно.

Отговорът отново е Любов

Според някои съвременни психолози всички човешки емоции могат да бъдат обобщени в две големи групи, които са противоположни – любов и страх. В този смисъл най-сигурният начин да се противодейства на страха е като се съсредоточим върху любовта в различните й измерения. Това на първо място означава да се отърсим от възгледа за себе си като жертва. В жертвената позиция сме, когато разполагаме причината за своите преживявания, несполуки и успехи извън себе си. Родители, учители, приятели, колеги, съпрузи, политици, държавата – всички те постоянно объркват живота ви, а вие нищо не можете да направите. Освен да си скубете косите и да оплаквате лошия си късмет. Позицията на жертва дава ред съмнителни преимущества: например, шанса да не правите нищо, да оставите отговорността за себе си на някой друг. Освен това, тя ви помага да манипулирате тези, които обвинявате в неуспехите си – получавате власт над тях, понеже те трябва да се почувствта отговорни за „страданията” ви. Но ставате ли по-щастливи от това? Едва ли. Единственият ефект са разяждащите чувства на гняв, страх, завист – производните на страха. Обратно, когато човек вярва, че държи живота в собствените си ръце, рязко намалява шансовете на страха да превърне живота му в ад. И много по-лесно може да се съсредоточи върху противоположните и далеч по-приятни чувства да любов, благодарност и удоволствие – дори за най-дребните неща.

Как да се справите с пристъпите на паника:

Ако почувствате страх, дишайте дълбоко – бавно вдишайте и издишайте поне десет пъти. Упражнението помага да се концентрирате, да се адаптирате към ситуацията, да включие изплашеното си съзнание в нормален режим, за да намерите изход от ситуацията.Ако усетите, че паниката ви завладява, проведете вътрешен разговор със себе си, назовете се няколко пъти по име. Обяснете на себе си какво се е случило и преценете доколкото е възможно безпристрастно ситуацията. Този разговор със себе си ще нормализира кръвното, ритъма на сърцето дишането. Ако се наблюдавате отстрани, ще осъзнаете, че няма нищо безнадеждно и непоправимо.Действайте, правете нещо – така ще спрете да мислите за страха. Ако паниката ви застигне, докато пишете на компютъра си, станете и бързо отидете да се видите с колегите от другия офис или излезте и си купете нещо сладко. Ако сте вкъщи, влизането под душа помага мигновено.Припомнете си, че сте личност, напълно достойна за щастие, радост и успехи.

Техники за профилактика срещу страха

Всяка вечер правете следното упражнение – настанете се удобно, затворете очи и душайте. При вдишване си представете, че поемате сигурност, спокойствие и любов, а при издушване вярвайте, че изхвърляте от тялото и ума си негативните емоции, проблемите и страха.Съсредоточете вниманието си само и единствено върху настоящия момент – само с него разполагаме и само него можем да оформяме в очите и съзнанието си. Ще устновите, че това е лесна практика за справяне със страха – няма минало, за което да съжаляваме, нито бъдеще, за което да се тревожим.Усмихнете се и (първоначално) насилствено придайте на лицето си гримаса на победител. Изправете гърба си, изпъчете се леко, наложете си да повярвате, че проблемите са изчезнали. Според руския лекар М. Норбеков, когато изкуствено симулирате определено състояние, мозъкът приема сигнала и го разпространява реално в тялото. Повтаряйте си, че няма за какво да се тревожите, че светът е възможно най-сигурното място за живот. За скептиците ще кажем, че дори и да не е така – все още никой от този свят не се е уверил в противното.

Мислите-страхове много често са основната причина за житейски и здравословни проблеми, защото според един главен психологически закон „подобното привлича подобно”. Има множество методи, които позволяват да хармонизирате както духа, така и тялото си – защото те са неразривно свързани: спорт, масажи, музикотерапия, йога, бойни изкуства, медитация. Вие избирате дали да въздействате върху тялото, за да получите терапевтичен психологически ефект или обратното.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X