Напишете дума/думи за търсене

С тази техника ще запаметяваме бързо и лесно

Забравяте телефонни номера, никога не помните рождените дни на близките си, дори ви е трудно да запаметите списъка с покупки. Специална система ще ви помогне.


Канадски учени откриха техника, благодарение на която можем да запомним всичко бързо, и то задълго. Изследването на екипа от Монреалския университет е публикувано в списание Consciousness and Cognition.
По време на опитите са използвани три групи студенти, чиято задача била да запаметят кратък текст. На първата група е дадено указание да четат наум, без да произнесат дори една дума. Втората група можели да четат, като само движат устните си, но без да произнасят силно думите. А третата група – всеки, след като го пречете, веднага да го разкаже на висок глас на друг човек.

Произнеси на глас

Опитът доказал предположението на учените, че студентите от третата група са запомнили най-лесно и най-качествено текста. Затова екипът стига до заключението, че за да запомним дадена информация, е важно да я произнасяме на глас. Най-добрият вариант е да я кажем на някого, който не я знае, защото така подсъзнателно се съсредоточаваме да му предадем цялото съдържание. При липса на такъв човек може да я кажем и на себе си пред огледалото.
Ръководителят на екипа професор Виктор Буше обяснява: „Самото артикулиране на думите активира възможностите на паметта ни. А когато не само произнасяме, но и ясно чуваме произнесените думи – тоест изричаме ги на висок глас, още повече стимулираме възможностите за запаметяване.“

Да се свърже със сетивата

Канадските специалисти са категорични колко важна роля играят сетивата за паметта: говор, слух, зрение, дори докосване. Затова те препоръчват винаги, когато се опитвате да запомните важна информация, да я произнесете на висок глас, да се съсредоточите да я чуете отново и дори да си измислите някакъв жест, който да изпълнявате, докато я повтаряте. Например сгъване и разгъване на пръстите или въртене на китката. Важното е жестът винаги да е един и същ и да го изпълните няколко пъти, докато повтаряте това, което се опитвате да запомните.
След това, ако паметта ви изневерява, дори само изпълнението на съответния жест, ще я събуди отново.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X