Напишете дума/думи за търсене

Капаните на светлите очи

Със сигурност имате приятели със светли очи, които и зиме и лете ходят само с тъмни очила. Не мислете, че се глезят, необходими са им. В противен случай очите им сълзят, изпитват и болка от слънчевите лъчи. Причината, заради която срещата със светлината е толкова мъчителна за очите им е, че дебелината на роговицата им е по-тънка и в по-голяма степен пропуска лъчите. Д-р Праматарова - офталмолог от „Пирогов”, обяснява, че те често получават блефароспазъм: спазъм на окото, което не може да издържи на силната светлина, започва да мига и от там да сълзи. Може да се усети парене и сърбеж. Затова е важно очите да са защитени с тъмни очила. Ако красивите зеници дълго са били атакувани от слънчевите лъчи може да се увреди очното дъно и да се стигне до дегенерация на макулата (центъра на очното дъно).

Собствениците на изумрудени и тюркоазени очи са предразположени към възпалителни състояния като блефарит – възпаление и зачервяване на мигления ръб на клепачите, и конюнктивит, предупреждава специалистът д-р Праматарова. Затова е важно да се поддържа добра хигиена. У нас се предлагат специални кърпички за почистване на околоочния контур, които се използват сутрин и вечер. Отстранявайки замърсяването и бактериите, светлите очи се предпазват от възпаления. Болките и спазмите в очите може да се облекчат с нестероидни противовъзпалителни, болкоуспокояващи капки, 3 пъти на ден по 2 капки. Такива са Naclof, Nevanac, Oftalar, Indocollir. Когато възпалението е напреднало и очите имат нужда от антибактериална защита, се използват комбинирани препарати с антибиотик.

Здравето на очите може да се засили с антиоксидантни таблетки, които съдържат лутеин – зрителен пигмент, който се натрупва в макулата, но понякога се изчерпва. Той изгражда защитата на очното дъно. Добре е в таблетките да има и антиоксиданта зеаксантин - отговорен за цветното зрение, за светлоусещането.

Малък съвет:
Ако имате светли очи, не е излишно да хапвате кайсии, които са богати на калий и храни, в които има витамин С.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X