Напишете дума/думи за търсене

Задръжте лятото: хитрости за красота в края на сезона

Средата на септември не означава край на бронзовия загар и превключване на есенен режим. Но е време, в което трябва спешно да се погрижите за тялото и косата си, върху които иначе прекрасните летни месеци са оставили не само красиви отпечатъци. Можете да го направите и вкъщи, стига да имате време и желание. Единственото задължително условие е да се грижите за красотата си с лятно настроение.

Според козметолозите сухата и лющеща се кожа не се дължи на изсушаване от продължителното излагане на слънце, а на липса на витамини. За начало можете да й помогнете, като включите в дневното си меню продукти, които съдържат витамините А и Е. Освен това, хапвайте повече кисело мляко и мед и се снабдете с хидратиращи продукти за тяло. Ако кожата ви изглежда състарена, е добре да си направите пилинг, за да подготвите оптимално за овлажняването. Поглезете се с шоколадова маска, която ще съхрани тена и ще повдигне настроението ви. Пробвайте и процедури с водорасли и морска сол – те ще снабдят кожата с микроелементи и ще ви дарят с усещане за лекота на цялото тяло.

За да се справите с фините бръчици, които са се появили около очите ви в края на лятото, в повечето случаи е достатъчно просто да пиете много вода (поне по два литра на ден). Ще подсилите ефекта с колагенова маска за лице и хладни компреси със зелен чай, поставени на очите. Специалистите предлагат да се използват активни овлажняващи комплекси в съчетание с витамини и антиоксидантни препарати.

Възможно е края на лятото по кожата ви да са се появили пигментни петна. Най-добре е при наличието им да се консултирате с лекар дерматолог – причината може да е в слънцето, в авитаминоза или в нарушения в някои вътрешни органи (например, черен дроб, храносмилателна система). Поведете война срещу тях с помощта на... ягодите. Смачкайте няколко ягоди и нанесете сместа върху пигментираните зони с марля. След 10 минути изплакнете със студена вода. Повтаряйте „упражнението” през ден, не повече от 30 пъти.

„Реставрация” на косата

В началото на есента е нужно да „поправите” косата си от въздействието на UV лъчите и солената вода. Добре дошли са всякакви шампоани и балсами за суха и изтощена коса със съдържание на витамини А и Е, плодови екстракти, лечебни треви и растения, протеини, кератин – те ще съживят косъма, ще изгладят „цъфналите” крайчета, ще укрепят корените, ще придадат мекота и блясък и ще защитят структурата и цвета.

Има някои тънкости в употребата им: нанесете шампоана на влажна коса, внимателно масажирайте, оставете да подейства и след три минути изплакнете. Балсамът се нанася само в краищата на косата и се измива след пет минути първо с топла, а след това с хладка вода. По този начин ще избегнете „наелектризирането” на косъма и ще постигнете плътност. Ако щетите са по-сериозни, в продължение на месец, два пъти седмично използвайте овлажняващи и подхранващи маски за коса – те са полезни за скалпа и ще укрепят корените на косата. Избирайте маски със съдържание на хиалуронова киселина, липиди, кератин, масло от бадем, витамин С.

Възможно е да запазите тена си до следващото лято

Звучи невероятно, но феновете на бронзовия загар могат да си го запазят дори през зимата. Голямата тайна, както винаги, идва „от вътре” – нужно е само да усвоите някои полезни хранителни навици. На първо място, редовно пийте сок от моркови (или направо ги хрупайте сурови), които са безценен източник на бета каротин. Ще откриете полезния витамин във всички плодове и зеленчуци с оранжев, жълт и червен цвят – кайсии, тиква, червени и жълти чушки, домати, диня.

Още една хитра стратегия за дълготраен тен е да хапвате месо, риба, ядки, яйца и банани – в тях се съдържат аминокиселините тирозин и триптофан, които спомагат за изработването на пигмента меланин (както знаем, той причинява приятния кафеникава загар на кожата). А за да се защитите от повяхването на кожата, приемайте селен: ще го откриете в чесъна, бобовите култури морските дарове – последните ще ви утешават в мъката по морето до следващото лято.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X