Напишете дума/думи за търсене

Бързината на писане на клавиатура не зависи от броя на пръстите

Счита се, че десетопръстната система за въвеждане на текст с помощта на клавиатура е най-бърза. Това се втълпява на курсовете по машинопис, така работят професионалните програмисти при въвеждането на сорс-кода на своите програми. Но никой никога не е изучавал стратегиите за въвеждане на текст и кой всъщност е начинът за най-бързо въвеждане на текст с помощта на клавиатура, пише "Калдата".

Финландските специалисти от университета "Аалто" подробно изследваха различните начини за въвеждане на текст и разкриха изумителен факт. Оказа се, че въвеждането на текст с помощта на стандартна клавиатура въобще не зависи от броя пръсти, използвани при въвеждането. Хората, които сами са се научили на машинопис и използват един-два пръста на всяка ръка, въвеждат текста със същата скорост, с каквато въвеждат професионалистите, използващи десетопръстната система, които въвеждат текстовете "на сляпо".

При тестовете, на пръстите на хората са закрепвани малки отражаващи маркери, които се следят от 12 високоскоростни камери, а посоката на погледа се следи от специални смарт-очила.

Анализът на тези тестове показа, че хората, завършили курсовете по бързо въвеждане на текст, въвеждат със същата скорост, като обикновените потребители, които използват средно шест пръста.

Интересното е, че непрофесионалистите използват лявата и дясната ръка по различен начин. Най-често лявата ръка е почти неподвижна, а дясната е много по-активна и покрива много повече букви. Анализите показаха, че съществуват четири основни групи потребители, които имат сходни начини на използване на пръстите на лявата ръка и шест групи за дясната ръка.
Стратегиите за въвеждане на текст са различни, но преобладава използването на един-два пръста на всяка ръка. Учените забелязаха и няколко уникални методи за въвеждане на текст - например използването на CapsLock вместо Shift, натискането на интервала с двата палеца и други.

Специалистите добавят, че професионалистите почти не гледат ръцете си при въвеждането на текст, а обикновените потребители повече гледат клавиатурата. Теоретично, това може да окаже влияние върху работата по редактирането на текстовете и концентрирането върху други задачи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X