Напишете дума/думи за търсене

Внимание! Празнични произшествия

Колко вълнуващи са първите Коледи на малкото дете. Увлечени в това да направят този ден незабравим родителите обаче понякога прекаляват в украси, които могат да се окажат опасни за малчуганите.

Помислете за:

елхата – това събирателно на духа на празника е основна заплаха за малките. Те неминуемо ще са привлечени от нея и ще направят всичко по силите си да я пипат, дърпат и дори опитат. Затова най-важното е тя да е извън обсега им или съвсем стабилна.

Някои родители предпочитат, когато имат малко дете, елхата да се поставя върху бюро или висока маса. Това от една страна е разумно, но само при условие, че не оставяте детето само в същата стая, защото малките пъргави непослушковци бързо ще намерят начин да се покатерят и да достигнат до заветната си цел.
Ако елхата е поставена на пода, трябва да е завързана например за колона или радиатор, или застопорена с нещо тежко, така че дори и да бъде бутната, да не
падне върху детето.

Освен това естествените елхи също не са за предпочитане, когато в къщата има малчуган. Дори и да искате да ви замирише на гора, не забравяйте, че игличките, които бързо ще започнат да падат навсякъде, ще бъдат веднага поставени в устата, което крие рискове от кашлица и задушаване.

Ако пък имате живо дърво вкъщи, в никакъв случай не го торете и внимателно покрийте пръстта, за да не бъде изядена.
- имел – тази така любима украса на американците, които страстно се целуват под нея, всъщност е смъртоносна, ако се изяде. Така че просто я избягвайте в първите години на детето си. Отровна е и бодливата зеленика, която също се използва като декорация.
- кукли и ангелчета – ако обичате да поставяте в дома си такива, винаги избирайте ръчно правени от естествени материи. На много от масово продаваните косите и крилете им се правят от стъклена вата, която дразни кожата и очите и е отровна, ако се погълне.
- спрейове с изкуствен сняг – всякакви спрейове, ароматни клечки, както и тамян могат да предизвикат дихателни проблеми и алергични реакции.
- коледни лампички – поставяйте ги само на места недостъпни за малчугана, защото той веднага ще се опита да ги откъсне и изяде, което е много опасно, особено ако са включени в мрежата.
- дребни украшения – всичко, което е прекалено малко и може да бъде погълнато, е по-добре да си остане в кутиите в шкафа или поне поставено в най-горната част на елхата.
Избягвайте също стъклените орнаменти, гирляндите и напълно задължително свещите.

Направете си малко по-обикновена елха, но поне бъдете спокойни. Заложете на украси от хартия, плат или пластмаса. Особено долните клони на елхата окичете с топки, които дори и да бъдат хвърляни, не се чупят. Оставете детето да ги сваля и слага само. Много бързо тази игра ще му омръзне и вече елхата няма да му се струва толкова интересен обект за изследване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X