Напишете дума/думи за търсене

Защо кашлят децата?

 Ако грипът или друг гаден вирус е навестил дома ви тази зима, сте се убедили в едно: най-голям кошмар за болното дете и неговите родители е кашлицата. Дори силната болка в ушите и високата температура се повлияват от лекарства, но кашлицата е друг филм.

Безсънни нощи, неспокойно дете, повръщане от напъните да се откашлят секретите. Всъщност, погледнато реално, кашлицата е изключително полезна за здравето (само да не ти е в къщата). Чрез този защитен механизъм организмът се избавя от ненужните секрети, от болестотворните микроорганизми, от дразнещите химични вещества, от случайно попаднало чуждо тяло в дихателните пътища. А и ни подсеща, че детето има проблем, който трябва да се разреши.

Затова не тичайте към аптеката за сироп против кашлица, а заведете детето на лекар, за да се установи причината за неприятните оплаквания. За да отзвучи кашлицата, трябва да се лекуват причините довели до нея, а не самата кашлица. 

От какво точно боледува кашлящото дете - това ще реши единствено лекарят. Затова прегледът е задължителен при кашлица, която нарушава спокойствието на детето и когато то е в увредено общо състояние.

Лечението на кашлицата е лечение на причините довели до нея. В противен случай лекарствата против нея имат слаб ефект. Принципът при тях е, че при суха дразнеща кашлица от горните дихателните пътища се дават потискащи сиропи и таблетки (либексин, синекод, хюмекс за суха кашлица).

Когато детето започне да отхрачва, се минава на средства, улесняващи този процес, т.нар. муколитици. При всякакъв вид кашлица добре влияят инхалациите с физиологичен разтвор или с лайка и сода. С голям ефект са и методите на народната медицина, за които ви разказахме в предишен брой.

Причини

ПРИЧИНИТЕ за възникването на кашлицата са различни. Децата са много чувствителни към околната среда и могат да кашлят дори без да са болни - от цигарен дим, от сух и замърсен въздух, от парното и климатика, от химикали (дезинфектантите в детската градина, които се поливат обилно), от дезодоранти. Причина може да са и алергичните заболявания на дихателната система, астма, гастроезофагиален рефлукс, чужди тела в ларинкса, трахеята и бронхите, муковисцедоза, аномалии на дихателната система и диафрагмата, туморни образувания, сърдечно-съдови заболявания. Тези заболявания се срещат сравнително рядко. Най-честата причина си остават инфекциите на дихателната система.

Хрема

ПРИ хремата кашлицата обикновено е в лека форма, тъй като вирусите, причиняващи хремата, най-често не засягат долните дихателни пътища. Детето е в добро общо състояние, жизнено. Кашля най-много сутрин при ставане и в легнало положение, когато секретите от носа много лесно се стичат назад в гърлото. В тези случаи с лечението на хремата отзвучава и кашлицата.
СЪВЕТ: Не тъпчете децата със сиропи против кашлица, няма да имат ефект, докато секретите от носа се стичат в гърлото.

Грип

ПРИ ГРИП може да се стигне до силни пристъпи от кашлица, особено когато се прибави и бактериална инфекция. Грипът протича най-тежко от вирусните заболявания. Характерни са високата температура, настъпила внезапно, болки в мускулите и ставите, силна отпадналост. Кашлицата в началото е суха, дразнеща, мъчителна и минава бавно, доста след стихване на възпалителния процес.
СЪВЕТ: В началото, когато кашлицата е суха и дразнеща, се прилагат успокояващи сиропи (синекод, хюмекс за суха кашлица, стодал, ен ти тус), а при поява на храчки се минава на отхрачващи (мукоплант, флавамед, флудитек, мукоплант). При всички случаи инхалациите със сода и лайка облекчават състоянието.

Бронхит

ТИПИЧНИ заболяване с кашлица е бронхитът. При него е налице възпаление на лигавицата на долните дихателни пътища. Кашлицата започва много бързо и е суха. При по-леките форми обаче е влажна и постоянно се отделят секрети. Като правило бронхитът се лекува с втечняващи секрета средства, за да се изчистят бронхите. Това са сиропи, на които пише "с отхрачващо действие". Когато са засегнати дихателната тръба (трахеята) и ларинксът, кашлицата става лаеща. Задължително се прилагат противоалергични средства, за да отбъбне лигавицата на ларинкса и да се успокои дишането на детето.
СЪВЕТ: Децата с астма кашлят с типичен пристъп и със "свирене" на гърдите. Основното лечение е с вентолин (салбутамол), най-добре инхалаторно.

Пневмония

ПНЕВМОНИЯТА обикновено е усложнение на грипа или бронхита, инфекцията прониква още по-навътре се получава възпаление на белия дроб. Кашлицата е силна, придружена с висока температура, учестено дишане и силна отпадналост. Променените участъци в белия дроб ясно личат на рентгенова снимка, кръвната картина насочва към сериозен възпалителен процес. С лечението на пневмонията намалява и кашлицата. Това става по-бързо, ако се приложат отхрачващи лекарства.
СЪВЕТ: Задължително потърсете консултация с лекар и дръжте детето под постоянно наблюдение.

Коклюш

ПРИ коклюша в началото кашлицата е нехарактерна, след това започват типичните пристъпи. В началото децата кашлят накъсано, по много пъти един след друг, след това поемат въздух с характерен хълцащ звук. Веднага след това идва нов пристъп и може да се появи задух. Нашите деца задължително се имунизират срещу коклюш, така че, ако се разболеят, болестта протича малко по-леко. Лечението на кашлицата при коклюш е много трудно, тя продължава дълго, понякога повече от месец.
СЪВЕТ: Децата се успокояват от противоалергични лекарства и средства за потискане на кашлицата.

Има и ГЕРБ

ГЕРБ (гастроезофагиална рефлуксна болест) е причина за кашлицата, но често това се подценява. При нея се връщат част от стомашните сокове към хранопровода и трахеята и детето кашля упорито, особено като легне. Насочващи симптоми са парене зад гръдната кост, оригване, тежест в стомаха, повръщане в кърмаческа възраст. В тези случаи кашлицата минава, когато се лекува рефлуксът с медикаменти и диета.
СЪВЕТ: Сиропите за кашлица нямат ефект.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X