Напишете дума/думи за търсене

Как да се избавим от стриите завинаги

Стриите представляват белези, причинени от продължително разтягане на кожата. Цветът им може да бъде от синьо-червен до почти бял. Обикновено се появяват в областта на корема, бедрата, гърдите. Срещат се по-често при жените, но и мъжете не са застраховани.

Причините

Бременност и кърмене – хормоналният стрес и напълняването често са свързани с появата на стрии на корема, бедрата и гърдите.
Бързо напълняване – това е най-разпространената причина за поява на стрии.
Тежко физическо натоварване – заниманията с фитнес и културизъм и бързото увеличаване на обема на мускулите също може да доведат до неприятното кожно разтягане.

Хормоналните промени са още една причина – не само по време на бременност, но и в тийнейджърска възраст.
Някои заболявания на ендокринната система са съпроводени с напълняване и поява на стрии.

Наследствена предразположеност – за съжаление, ако майка ви или баба ви имат стрии, рискът при вас е по-голям.

Продължителният прием на някои лекарства от групата на глюкокортикоидите също може да доведе до специфично затлъстяване, придружено от стрии.
Вертикално разположените стрии се появяват заради бременност и бързо напълняване, а хоризонталните – от нарушения в хормоналния фон. Сами по себе си стриите не са опасни, но понякога може да са сигнал за заболяване на ендокринната система. Затова при поява на стрии, които очевидно не са свързани с разтягане на кожата, е добре да се обърнете към ендокринолог.

Как да се справим

Колкото по-рано се вземат мерки за отстраняването на стриите, толкова по-добър ще е резултатът. На първо място, поддържайте еластичността на кожата си. Пийте достатъчно вода – около 1,5–2 л дневно. Същевременно намалете количеството на консумираната сол. Включвайте в менюто си продукти, богати на витамините А и Е, рибено масло, омега-3. Препоръчват се също масажи на проблемните зони и водни процедури. Разработени са и специализирани козметични методи за борба със стриите. Към най-популярните се отнасят: мезотерапия – под кожата се въвеждат специални биологично активни вещества; химически пилинг – за премахване на мъртвите кожни клетки се използват препарати на основата на водорасли, етерични масла и билки; лазерна терапия - „шлифоване“ на стриите с помощта на лазерни лъчи; пластична хирургия – използва се само в краен случай, ако никой от останалите методи не дава резултат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X